19.2 C
Apeldoorn
maandag 20 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

BouwBeurs 2023 vol innovaties en nieuwe initiatieven

Meer

UTRECHT – De organisatie van BouwBeurs 2023 kijkt terug op een succesvolle editie met tevreden reacties van zowel bezoekers als exposanten. BouwBeurs 2023 ontving ruim 67.000 bezoekers. Eén van de absolute eye-catchers: Het Houtpaviljoen in Hal 10. De twijfels of het fenomeen ‘beurs‘ na corona nog wel terug zou keren lijkt hiermee weggenomen. Mensen hebben toch behoeft om elkaar in de ogen te kijken en de hand te schudden. En het is nog altijd een mooie gelegenheid om nieuwe contacten op te doen.

Bouwprofessionals reisden af naar Koninklijke Jaarbeurs om de ruim 650 exposanten verspreid over zes beurshallen te bezoeken. Met het thema ‘Samen bouwen aan de toekomst’ stond de vakbeurs volledig in het teken van circulariteit, industrialisering en digitalisering. Joyce van de Hoef, beursmanager: “We kijken terug op een fantastische week veel mooie innovaties, goede gesprekken en nieuwe initiatieven zoals het allereerste Transitiediner, de BouwBeurs Awards en de Ladies Lunch.

De stapeldorpeldeuren van Deurenfabriek Suselbeek mogen het predicaat ‘hernieuwbaar’ voeren. Naast kwaliteit is ook het biobased gehalte van het product aangetoond. Oscar van Doorn (r) toont het Komo attest-met- productcertificaat ‘Houten Buitendeuren Concepten I, II en III’. In het midden Hendrikus Marsman van Deurenfabriek Suselbeek, links Robert Dammen van SKH.
De stapeldorpeldeuren van Deurenfabriek Suselbeek mogen het predicaat ‘hernieuwbaar’ voeren. Naast kwaliteit is ook het biobased gehalte van het product aangetoond. Oscar van Doorn (r) toont het Komo attest-met- productcertificaat ‘Houten Buitendeuren Concepten I, II en III’. In het midden Hendrikus Marsman van Deurenfabriek Suselbeek, links Robert Dammen van SKH.

Kruisbestuiving

Op Het Houtpaviljoen is Frank Meijer van het HSB Collectief een druk bezet iemand. Samen met Evan Buytendijk, Houtwereld en Scantimber -Hasslicher is hij initiatiefnemer van Het Houtpaviljoen. “We zijn super tevreden. We merken dat er enorm veel belangstelling is voor hout. De kruisbestuiving waar we vooraf op hoopten is er zeker. Bezoekers komen hier Het Houtpaviljoen binnen lopen en opeens zien ze dat er nog veel meer mogelijk is met hout. Dat je ook kunt isoleren met houtvezelplaten of dat CLT veel meer mogelijk maakt dan verwacht. Ik vind het prachtig dat we op deze manier de vele mogelijkheden van hout kunnen presenteren. En dan niet alleen voor wat betreft producten. We laten ook zien welke ondersteunende diensten er zijn. Bezoekers die iets willen met hout krijgen hier voorlichting over de voordelen van hout, van het bos tot en met het opleveren en het onderhoud van een kant en klare woning.”

‘Hout’ was er ook volop te zien buiten het Houtpaviljoen, zoals hier de prachtige massief houten constructie op de stand van Noesk.
‘Hout’ was er ook volop te zien buiten het Houtpaviljoen, zoals hier de prachtige massief houten constructie op de stand van Noesk.

Gerichte vragen

Dat ‘hout’ het goed doet was deze week goed te merken. In Het Houpaviljoen was het regelmatig dringen geblazen, maar ook de ‘houtgerelateerde’ stands buiten het paviljoen werden goed bezocht. Bijvoorbeeld de stand van De Groot Vroomshoop. De vertegenwoordiger van De Groot is meer dan tevreden. Hij is verbaasd dat hij zoveel inhoudelijke vragen krijgt. “Het valt mij op dat veel mensen zich al goed verdiept hebben in de materie. Ik krijg veel gerichte vragen.” Over de toenemende belangstelling voor hout maakt hij zich niet echt zorgen. “Wij doen dit natuurlijk al decennialang, dus we hebben een behoorlijke kennisvoorsprong.” Want die toenemende belangstelling voor hout, dat is iets waar VVNH- en Centrum Hout directeur Paul van den Heuvel zich wel eens zorgen over maakt. “Het gaat nu zo hard, ik ben wel eens bang dat we partijen op de markt krijgen met minder kennis van zaken. Als hout niet op de goede manier wordt toegepast, dan ontstaan er problemen. Dat kan in de constructie, maar bijvoorbeeld ook bij de gevelbekleding en de kozijnen. En als die problemen vervolgens breed uitgemeten worden, dan kun je daar als houtsector flink last mee krijgen. Kennis van de toepassingen is dan ook absoluut noodzakelijk.”

Niet overhaast

Een soort zelfde verhaal vertelt Heinz Bernd Röring op de stand van Ter Halle. Het bedrijf is specialist in ecobouw en prefab-houskeletbouw, heeft al een jarenlange ervaring op de Duitse markt en is sinds 2 jaar actief in Nederland. “Nederland is klaar voor houtskeletbouw. Ik merk het hier op de beurs. We krijgen heel veel vragen over bouwen met hout”, zegt Röring, die tegelijkertijd ook waarschuwt “Maar laten we vooral niet te overhaast bouwen met hout. Als we te snel en te veel bouwen, dan hebben we daar over 10 jaar spijt van. Het is heel belangrijk dat we hout gebruiken in de juiste toepassing.”

Nieuw

Een mooi voorbeeld van zo’n nieuwe partij op de markt is Wandschop.nl. Het bedrijf uit Rijssen startte 2 jaar geleden en volgens Inge van Heek van Wandschop.nl loopt het lekker. Zij legt uit wat de voordelen van hsb zijn en hoe deze onlineservice aansluit bij de nieuwe manier van bouwen. “Wij zijn een online specialist in prefab HSB wanden. Bij ons bestelt de aannemer of de particulier online zijn hsb-wand of kopgevel. Hij voert de afmetingen in en binnen twintig wekdagen krijgt hij de bestelling thuis afgeleverd. Desgewenst kan dat inclusief een BENG-kozijn voor een bijna energieneutrale gevel. En als dat online bestellen te lastig is, dan helpen we de klant ook graag bij de aanvraag“, vertelt Van Heek.

Kennis

De kennis over  hout kon deze dagen opgedaan worden in het Tech Forum, waar Mark Kemna namens FSC Nederland een ‘Spoedcursus Houtbouw’ verzorgde.  De belangstelling was groot, waarbij belangstellenden zelfs zittend in het gangpad de presentatie volgden. “We geven de uitgebreide versie van deze spoedcursus als een tweedaagse cursus aan woningcorporaties. Onze boodschap daarbij is ’Als we hout belangrijk maken, dan wordt het bos ook belangrijk.’” Wat Kemna er mee zeggen wil; door hout te gebruiken neemt de waarde van het bos toe en zal het minder snel gekapt worden voor andere doeleinden. Als het gaat over tropisch hout, dan is dat zeker een belangrijk item. Interessant waren met name de vragen die aan het eind van de presentatie naar voren kwamen. Die hadden vooral betrekking op brandgevaar, akoestiek en vocht. Ook voor degenen die wat meer thuis zijn in de materie is het goed om zich te realiseren dat veel vragen over de toepassing van hout in de bouw betrekking hebben op deze thema’s.

Bouw & Installatie Hub
Om samenwerking binnen de bouw- en installatiesector te versterken en duurzame groei te versnellen lanceerde Jaarbeurs tijdens BouwBeurs 2023 de Bouw en Installatie Hub. Joyce van de Hoef: “Wij zijn het middelpunt van de bouw & installatie sector en ontvangen vele gastevenementen voor deze sector. De laatste jaren zien we dat onder invloed van de verduurzaming en de energietransitie bouw en techniek steeds verder in elkaars richting groeien en verbonden raken. Gebouwen worden complexer en technischer, wat vraagt om meer samenwerking in een eerder stadium. Trots zijn we op het nieuwe online platform gericht op beslissers en influencers binnen beide sectoren; een plek waar kennisdelen, verbinden en elkaar ontmoeten centraal staat, 365 dagen per jaar.”

BouwBeurs 2025 vindt plaats van maandag 3 tot en met vrijdag 7 februari 2025 in Koninklijke Jaarbeurs.

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X