14.5 C
Apeldoorn
dinsdag 28 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

PEFC EN FSC verbieden import hout uit Rusland en Wit-Rusland

APELDOORN – Al het hout afkomstig uit Rusland en Wit-Rusland kan niet langer gebruikt worden in PEFC- en FSC gecertificeerde producten. Dat verklaren beide organisaties naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

Het bestuur van PEFC-international spreekt van ‘conflicthout’. PEFC verwijst naar de VN-resolutie van 2 maart 2022. ‘De militaire invasie staat lijnrecht tegenover onze kernwaarden. Deze agressie veroorzaakt onuitsprekelijke en onaanvaardbare pijn en dood aan onschuldige mensen, waaronder vrouwen en kinderen. Het heeft ook een onmiddellijke en langdurige destructieve impact op het milieu, op bossen en op de vele mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van bossen.’, aldus PEFC International in een verklaring, die werd opgesteld tijdens een buitengewone vergadering over de militaire agressie van Poetin tegen Oekraïne. Concreet betekent het dat hout uit Rusland en Wit-Rusland met een PEFC DDS keurmerktoekenning van na 2 maart niet als gecertificeerd PEFC-hout op de markt gebracht mag worden. Hout met een DDS van voor 2 maart mag nog wel als PEFC op de markt worden verkocht.

Ook FSC International is duidelijk: “Al onze gedachten zijn bij de bevolking van Oekraïne en
We delen hun hoop op vrede. Wij spreken ook onze sympathie uit voor de mensen in Rusland en Wit-Rusland die niet achter deze oorlog staan”, zegt FSC-director General Kim Carstensen. Om de certificering van de bossen in Rusland niet in gevaar te brengen biedt FSC International de Russische bedrijven die in het bezit zijn van een FSC certificaat de mogelijkheid om hun certificaat aan te houden. Handel of verkoop van FSC-producten is echter verboden. Carstensen legt uit: “We moeten optreden tegen deze agressie, maar tegelijkertijd willen we onze missie, namelijk het beschermen van bos voorzetten. Daarom zijn we van mening dat deze stellingname de juiste is. Namelijk het verbod op handel en verkoop van FSC-gecertificeerde producten uit deze twee landen, maar tegelijkertijd de bescherming van de bossen. De beslissing van FSC gaat in 30 dagen na het besluit van het FSC International bestuur, te weten op 8 april 2022.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X