17.2 C
Apeldoorn
vrijdag 19 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Organisatie BouwBeurs 2023 geeft goede voorbeeld

UTRECHT – De BouwBeurs 2023 vindt plaats van 6 tot en met 10 februari in de Jaarbeurs in Utrecht.Marloes van den Berg, Chief Sustainability Officer bij Jaarbeurs, kijkt reikhalzend uit naar de aankomende editie van de beurs. Op het gebied van duurzaamheid komt namelijk alles voor het eerst samen op de beursvloer. “Van het inhoudelijke programma en de BouwBeurs Awards tot innovaties en pilots binnen onze eigen bedrijfsvoering: duurzaamheid loopt er echt als een rode draad doorheen.”

De ambitie van Jaarbeurs liegt er niet om: het duurzaamste congres- en evenementencentrum van Europa worden. Dat gaat verder dan alleen het verduurzamen van de eigen bedrijfsvoering, benadrukt Van den Berg: “Juist ook het aanjagen, inspireren en stimuleren van de verschillende sectoren waarin wij actief zijn, is een belangrijke speerpunt. Want op de beursvloer kunnen we bij uitstek een beweging in gang zetten.”

De BouwBeurs 2023 is het uitgelezen evenement om daar invulling aan te geven, vervolgt ze: “We mogen letterlijk tienduizenden professionals uit de bouwsector verwelkomen, een sector die voor een enorme verduurzamingsopgave staat. Dat geeft ons de mogelijkheid om verandering te stimuleren en echt duurzame impact te maken. Een prachtige kans en uitdaging.”

Circulair bouwen

Jaarbeurs probeert bezoekers van de BouwBeurs 2023 dan ook op allerlei manieren te inspireren en kennis te laten maken met duurzaamheid. Dat begint al met de entree, die volledig uit circulair hout zal bestaan. Maar ook het contentprogramma staat bol van de duurzame activiteiten, lezingen en workshops. Zo is een groot deel van beurshal 8 gereserveerd voor circulair bouwen en wordt er voor natuurinclusief bouwen een apart paviljoen ingericht. In het Cirkel Theater wordt vijf dagen lang een inhoudelijk programma over duurzaamheid en circulariteit verzorgd.

Ook bij de BouwBeurs Awards staat duurzaamheid centraal. Zo wordt er een award uitgereikt in de categorie circulariteit en voor de meest duurzame exposant op de beursvloer (met de meest duurzame stand) is ook een award weggelegd. Van den Berg: “Duurzaamheid is écht de rode draad op deze editie van de Bouwbeurs. Het is een urgent en belangrijk thema voor de bouwsector, dat merken we aan alles en daar sturen we dan ook actief op aan.”

Transitiediner

Tijdens de BouwBeurs 2023 organiseert Jaarbeurs het Transitiediner Bouw en Installatie, samen met Change Inc en Dutch Green Building Council. Het thema: Duurzaamheid: the perfect storm. Tijdens dit diner komen bijna honderd CEO’s en directeuren uit de bouw-, vastgoed- en installatiesector samen om te bouwen aan constructieve en duurzame samenwerkingen voor de toekomst en om de duurzame groei in Nederland te versnellen.

Beter afvalmanagement

Ook voor de verduurzaming van de eigen bedrijfsvoering, biedt de BouwBeurs 2023 kansen. Zo maakt Jaarbeurs (net als bij andere beurzen) onder andere gebruik van volledig circulair beurstapijt en zet het haar prijswinnende voedselverspillingsbeleid in voor de horeca. Ook de tienduizenden papieren plattegronden zijn verleden tijd. Op de BouwBeurs is de plattegrond uitsluitend te vinden in de app.

Daarnaast start het met een nieuwe pilot op het gebied van afvalmanagement. Van den Berg: “Dat is een belangrijke duurzaamheidspijler voor ons en tijdens de op- en afbouw van beurzen wordt doorgaans veel afval geproduceerd. Dat werd voorheen (heel kort door de bocht) naar de zijkant van de gangpaden geveegd, zodat het op een later moment opgeruimd kon worden. Nu pakken we dat anders aan.”

“We zetten in op een gestandaardiseerd proces, waarbij afvalmanagement voor al onze exposanten goed geregeld is. Per beurshal richten we bijvoorbeeld een milieustraat in”, vervolgt Van den Berg. “Daarnaast lopen er milieu-inspecteurs rond, die constant inventariseren wat er nodig is voor goed afvalmanagement en of de juiste faciliteiten wel aanwezig zijn. Op die manier hopen we afval niet alleen beter scheiden en verwerken, we maken de klant ook onderdeel van het proces.”

“Dat is een belangrijke stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet”, besluit Van den Berg. “De volgende stap: afvalproductie terugdringen, natuurlijk ook in samenwerking met onze klanten.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X