16.9 C
Apeldoorn
zaterdag 13 april 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Op zoek naar de grenzen

VELP – In een kunstwerk van hout, dat onlangs op het terrein van ingenieursbureau ABT in Velp is onthuld, zijn HECO-Topix-plus schroeven gebruikt om de 220 houten onderdelen met elkaar te verbinden. Het trechtervormige kunstwerk is ontworpen door een team van engineers van ABT en gemaakt van Nederlands larikshout. Hoe fraai het kunstwerk – dat de naam ‘De Houtkroon’ gekregen heeft – ook is; eigenlijk is het bouwwerk een experimenteel proefmodel om de grenzen van houtconstructies te verkennen.

“Zowel het ontwerp van de constructie als de fabricage en de montage van de onderdelen waren bedoeld om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden van het maken van complexe houtconstructies”, legt Chris van der Ploeg uit. Hij is structural engineer bij ABT, een ingenieursbureau dat zich bezighoudt met engineering, constructies, civiele techniek, bouwkunde, bouwfysica en installatietechniek. Het richt zich op alle onderdelen van het bouwproces; van initiatief naar ontwerp tot uitvoering en exploitatie. Ook Adviesbureau Lüning (onderdeel van Oosterhoff en een zustermaatschappij van ABT), dat zich volledig toelegt op de houtbouw, was bij het project betrokken. “Wij adviseren steeds meer over houtbouwprojecten en door hun groeiende populariteit wilden we ervaring opdoen door te experimenteren met de engineering, de productie en de montage van complexe constructies”, verduidelijkt Van der Ploeg. “Ons doel was echt de grenzen van de mogelijkheden te onderzoeken. Complexer dan dit kan het in de houtbouw eigenlijk niet.”

Het resultaat is een trechtervormig houten kunstwerk van 3,5 meter hoog en 7,5 meter breed, dat op een betonnen sokkel is verankerd. De constructie bestaat uit 74 driehoeken met 49 unieke elementen van schillende afmetingen. In het kunstwerk zijn 220 houten balkjes verwerkt, die met behulp van 2.800 HECO-Topix-plus houtschroeven met elkaar verbonden zijn.

 

Ter voorbereiding van de verbindingen waren alle schroefgaten in de balkjes tot 3 centimeter diep voorgeboord. Dat was nodig omdat sommige schroeven in een moeilijke hoek ingedraaid moesten worden; vooral bij complexe knooppunten. Er zijn knooppunten in het bouwwerk met wel vijftig schroeven, die elkaar niet mochten raken. Dat voorboren gebeurde trouwens volledig automatisch. Het kunstwerk was ontworpen in het 3D-ontwerpprogramma Rhino Grasshopper en met de 3D-modellen uit het programma werd de CNC-machine van Timmerfabriek Visser in Zaandam aangestuurd, die alle balken exact op maat en met de voorgeboorde schroefgaten produceerde.

 

De schroeven voor het kunstwerk zijn door HECO-Schrauben gesponsord. “Het is niet toevallig dat we bij HECO uitkwamen”, zegt Van der Ploeg, “want HECO heeft in de houtbouw een uitstekende reputatie. Het ontwerp van de schroeven maakt een snelle en zeer nauwkeurige verwerking mogelijk en garandeert een krachtige verbinding.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X