17.6 C
Apeldoorn
vrijdag 19 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Mogelijkheden voor biobased materialen

WADDINXVEEN – Traditionele materialen die nodig zijn voor nieuwbouw en renovatie, hebben doorgaans een flinke klimaatimpact bij de winning, de productie en het vervoer ervan. Er is daarom steeds meer vraag naar biobased (ver)bouwmaterialen. En dus zijn er kansen. Dat was een van de conclusies bij het event ‘Biobased verduurzamen van bestaande bouw’ op donderdag 6 juni bij Hogeschool Utrecht.

 

Building Balance en OnderhoudNL namen zo’n vierhonderd bezoekers, een brede afspiegeling van betrokkenen in de gehele renovatie- en onderhoudsketen, mee in de beste biobased alternatieven voor isolatie en andere onderhoudsingrepen. Ook werd het eerste exemplaar van de handleiding ‘Biobased verduurzamen van bestaande bouw’ overhandigd aan de directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen van Binnenlandse Zaken, Chris Kuijpers.

 

Opslagbank

 

Biobased zijn materialen die doorgaans zijn gemaakt van planten, die ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt worden. Ook de overheid stimuleert om met natuurlijke materialen te bouwen of te renoveren. Marjet Rutten, één van de kartrekkers van dit project, ziet voldoende kansen voor de onderhoudsbranche: “Biobased materialen kennen veel voordelen. Naast gezondheid en een nieuw verdienmodel voor de boer, slaan zij ook tijdens de groei CO2 op. Zo wordt de bouwsector een CO2 opslagbank.”

 

Er is nu al veel mogelijk op het gebied van biobased materialen. Om inzicht te krijgen in het huidige aanbod en het gebruik te stimuleren, is OnderhoudNL als vertegenwoordiger van de onderhoudsbedrijven, samen met Building Balance als aanjager van biobased bouwen, met een groep koplopers vanuit OnderhoudNL aan de slag gegaan. Met als resultaat dat op 6 juni aan zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers en toeleveranciers getoond kon worden wat er nu al mogelijk is op het gebied van het gebruik van biobased materialen bij bestaande bouw. Henk den Boer, voorzitter van OnderhoudNL, is trots op de lancering van de handleiding: “Het doel is de leden en hun opdrachtgevers aan te sporen om kansrijke biobased producten (nog meer) te gebruiken in hun renovatieprojecten. En te laten zien dat we vandaag al aan de slag kunnen. De aanwezigheid van Chris Kuijpers, de directeur-generaal van het ministerie BzK en een enorme subsidiant van de verduurzaming, onderstreept de maatschappelijke urgentie van die biobased verduurzamingsslag.”

 

Demonstraties en best practices

Op het HU-plein gaven vooruitstrevende leveranciers demonstraties van biobased producten. Bijvoorbeeld over het gebruik van gehakselde stro als inblaasisolatie, of het gebruik van hennep voor isolatiedekens en plaatmateriaal. Daarnaast deelde de onderhoudsbedrijven deze middag de best practices over de beste biobased alternatieven voor isolatie en andere onderhoudsingrepen.

 

 

Handleiding

Alles over het gebruik van biobased materialen in de bestaande bouw, van de voordelen, risico’s, soorten tot aan de best practices, zijn door OnderhoudNL en Building Balance gebundeld in een handleiding. Tijdens het event werd een eerste exemplaar van de handleiding ‘Biobased verduurzamen bestaande bouw’ overhandigd aan de directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen van Binnenlandse Zaken, Chris Kuijpers. Den Boer over de handleiding: ”Met elkaar zijn we ‘ambassadeurs’ van biobased.  OnderhoudNL en Building Balance zetten met de uitgave van het handboek de onderhoudsbranche nog steviger op de kaart om aan een leefbare toekomst te blijven werken.”

 

Conclusie van deze middag: opdrachtgevers, opdrachtnemers, corporaties, gemeenten, beleidsmakers, adviseurs, leveranciers, studenten kunnen met biobased materialen aan de slag. Om te zorgen dat het enthousiasme van zowel opdrachtgevers en opdrachtnemers niet bij goede voornemens blijft, krijgt dit initiatief een vervolg. OnderhoudNL en Building Balance gaan in het najaar een commitmentverklaring ontwikkelen waarin individuele bedrijven en opdrachtgevers officieel kunnen vastleggen hoeveel procent van de gebruikte materialen biobased zal zijn.

 

De publicatie is kosteloos beschikbaar via https://onderhoudnl.nl/biobasedverduurzamen

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X