8.6 C
Apeldoorn
zaterdag 20 april 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Medewerkers houthandels regio Utrecht leggen werk neer

UTRECHT – Medewerkers van houthandelbedrijven in de regio Utrecht leggen vandaag (9 oktober), hun werk 4 uur neer. Ze voelen zich niet serieus genomen door het loonbod van hun werkgevers voor de nieuwe cao. “De werkgevers doen alsof ze 9,2 procent verhoging bieden, maar hun rekensom klopt voor geen meter”, zegt Saskia Spaargaren van CNV Vakmensen. “Bovendien willen we dat de loongrens wordt opgeheven. Door die loongrens valt een grote groep medewerkers nu buiten de cao.”

De vorige cao verliep al eind maart van dit jaar. Wat CNV Vakmensen betreft gaan de lonen in de nieuwe cao vanaf dat moment alsnog (dus vanaf 1 april met terugwerkende kracht) met 100 euro per maand en 6 procent omhoog. “Ook in de houthandel hebben werknemers te maken met hoge inflatie”, zegt Spaargaren. “Daar worden ze al sinds april niet voor gecompenseerd. Bovendien willen we de onderste schalen extra steun bieden door een deel van de loonsverhoging in een vast bedrag te laten uitkeren. Heel fatsoenlijke eisen, vinden we.”

Doekje voor het bloeden

Opvallend genoeg zeggen de werkgevers zelfs 9,2 procent te bieden. “Klinkt mooi, maar klopt van geen kant”, reageert Spaargaren. Ze doelt op de rekensom die de werkgevers gebruiken om op dit percentage te komen. “Ze bieden 3 procent per 1 september. Plus 3 procent op 1 januari ’24. Plus 2,3 procent in de vorm van een eenmalige uitkering van €700. Plus 0,9 procent pensioen franchise. Dat maakt samen 9,2 procent, zeggen ze. Wij hebben daar een ander oordeel over. De eerste loonsverhoging van 3 procent komt 5 maanden te laat en komt op jaarbasis veel lager uit. De tweede loonsverhoging van 3 procent komt nog eens 4 maanden later en staat al helemaal niet meer in verhouding tot wat wij willen. De eenmalige uitkering van €700 zou een en ander moeten compenseren, maar is hooguit een doekje voor het bloeden.”

Tweede werkonderbreking deze maand

Naast een fatsoenlijke loonsverhoging willen de CNV-leden ook dat de loongrens komt te vervallen. “Wie meer dan € 43.786,- verdient valt door die grens buiten de cao”, zegt CNV-bestuurder Spaargaren. “Dat geldt voor een grote groep en daar willen we van af.”

De werkonderbreking van komende maandag is al de tweede deze maand. In de regio Tilburg legden medewerkers vorige week hun werk 4 uur neer. Regio Utrecht volgt dus maandag. Dan gaat het om bedrijven als Dekker Hout, Stiho, Jongeneel (Tabs) en meerdere kleinere ondernemingen. In totaal werken er ongeveer 500 mensen. De stakers verzamelen zich vanaf 7.00 in Bunnik. De stakingsbijeenkomst duurt ongeveer 2 uur. Inclusief reistijd roept CNV Vakmensen leden op om in totaal 4 uur hun werk neer te leggen.

 

 

 

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X