17.6 C
Apeldoorn
vrijdag 19 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Lustwarande 2024 – ARBOS

TILBURG – Lustwarande is een internationale buitenexpositie in Tilburg, waarbij park De Oude Warade is omgevormd tot een tentoonstellingsruimte van hedendaagse sculptuur in hout, Arbos genaamd. De expositie duurt tot 6 oktober. 

Arbos focust exclusief op het gebruik van hout in de hedendaagse sculptuur. Dat gebeurt midden tussen de bomen. De expositie benadrukt daarmee de essentie van wat De Oude Warande is, arbos, naar het Latijnse woord voor bomen. Of je nu een fervent kunstliefhebber bent of simpelweg geniet van een dagje uit in de natuur, ARBOS is er voor iedereen.

Van boom tot beeld

Niet alleen is hout het oudste materiaal, maar door de eeuwen heen ook het meest gebruikte materiaal in sculptuur. Dat duurde totdat het in de 16e eeuw werd vervangen door marmer en brons. Dat hout in de architectuur nu in toenemende mate toegepast wordt is onmiskenbaar. Dat geldt ook voor hout in design. Maar hoe is het gesteld met hout in de hedendaagse sculptuur? De opmars van kunstenaars die hout toepassen in hun artistieke praktijk is niet meer te negeren. Naast traditionele houtbewerking verkennen kunstenaars computergestuurde technieken, minimal art en recycling.

 

Elk kunstwerk vertelt zijn eigen verhaal, van de intieme band tussen mens en natuur tot de vernieuwende benaderingen van materiaalgebruik. Met werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars zoals Henrique Oliveira en Maria Roosen, biedt Arbos een kijkje in de diverse en dynamische wereld van de hedendaagse sculptuur.

 

Magisch park

Park De Oude Warande, het best bewaarde Barokke sterrenbos van Nederland, vormt de perfecte achtergrond voor deze unieke sculpturen. Naast de kunst kunnen bezoekers genieten van de rijke natuur van het park, waar vleermuizen, spechtensoorten en zelfs de Siberische grondeekhoorn wonen. Met de aanleg van de nieuwe rolstoelroute dwars door het park is de buitenexpositie voor iedereen toegankelijk. Op zaterdag 7 september organiseert Lustwarande in samenwerking met Toegankelijk Tilburg een speciale rondleiding voor mensen met een beperking.

Deelnemende kunstenaars

Gerbrand Burger (NL) – Tom Claassen (NL) – Gesine Grundmann (DE) – Roman Gysin (CH) – Abul Hisham (IN) – Milda Lembertaitė (LT/UK) – Bart Lunenburg (NL) – Henrique Oliveira (BR) – Maria Roosen (NL) – Tatiana Wolska (PL)

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X