20.8 C
Apeldoorn
donderdag 20 juni 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

IAAC bouwt observatorium in bos van Barcelona

BARCELONA – Geïnspireerd door het werk van de Amerikaanse bioloog Margaret D. Lowman en haar hangende wandelpaden, heeft het Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) een installatie ontwikkeld die de observatie van de natuur en het bladerdak van Barcelona mogelijk maakt, die kan worden aangepast aan elk bos ter wereld.

Het Forest Lab for Observational Research and Analysis (FLORA) is een geavanceerd en ecologisch gebouw gebouwd in het natuurpark Collserola (Barcelona), en ontwikkeld door een team van studenten en onderzoekers van de Masters in Advanced Ecological Buildings and Biocities (MAEBB).

FLORA is een wetenschappelijke onderzoeksfaciliteit gebouwd met hout uit duurzaam bosbeheer, waardoor een onderzoeker in het bladerdak kan wonen en werken.

 

Het Forest Lab for Observational Research and Analysis (FLORA) is een massale houten constructie in Valldaura, gelegen in het centrale bos van het grootstedelijk gebied van Barcelona, het natuurpark Collserola. De constructie heeft een hoogte van ruim 8,5 meter en is gebouwd van invasieve dennenbomen die in het park werden gewonnen door middel van strikt duurzaam bosbeheer en traceerbaarheidsprocedures. Zeventig bomen werden door de masterstudenten gekapt en verwerkt tot kruislings gelamineerde houten panelen, gelamineerde balken en massief houten elementen. In FLORA zal voor korte tijd een onderzoeker gehuisvest worden die de biodiversiteit van het park gaat bestuderen en gebruik zal maken van het nieuwe weerstation van FLORA.

 

De studenten van MAEBB voerden verder onderzoek uit om de biodiversiteit van het bos te analyseren en verschillende bewoners te identificeren op ondergronds, bovengronds, bladerdak en luchtniveau. Door dit onderzoek konden ze de structuren en afmetingen onderscheiden die nodig waren om de constructie te ontwikkelen, en, nog belangrijker, het type materiaal dat ze konden gebruiken.

Nul kilometer

Van de aanleg tot het eindgebruik maakt het FLORA-project deel uit van de ‘nul-kilometer’-filosofie. Het primaire bouwmateriaal is hout, verkregen uit de omgeving, zonder dat er een toeleveringsketen nodig is. Het bos van het Parc de Collserola wordt gevormd door een grote verscheidenheid aan bomen en planten, die duurzaam beheer vereisen om het bos en de biodiversiteit die het herbergt zich efficiënt te laten ontwikkelen.

 

Parc de Collserola wordt beschouwd als de meest uitgestrekte groene ruimte in het grootstedelijk gebied van Barcelona en beslaat meer dan 8.000 hectare (17 kilometer lang en 6 kilometer breed) met de hoogste top op 512 meter (Tibidabo). Gelegen in een bergketen en vlakbij de zee, herbergt het 190 verschillende soorten gewervelde dieren, bossen van Aleppo-dennen (Pinus halepensis) en heeft het een geschatte populatie van duizend verschillende plantensoorten en in totaal tien miljoen bomen. Het is in deze omgeving waar masterstudenten van de IAAC het eerste gebouw hebben gebouwd dat observatie van het bladerdak mogelijk maakt: FLORA.

 

Zeventig pijnbomen werden gekapt om FLORA van het nodige bouwmateriaal te voorzien. Deze bomen zijn gewonnen en geoogst in het Valldaura-gebied op basis van het goedgekeurde plan voor duurzaam bosbeheer in Collserola. De studenten verwerkten de geoogste dennen om kruislings gelamineerde hout (CLT) panelen, gelamineerde balken en massief hout te maken met behulp van de zagerij en de kleine CLT-pers die verkrijgbaar is bij Valldaura Labs.

Zelfgemaakt gelamineerd hout

De CLT-kern rust op vier gelamineerde kolommen van 30 x 30 centimeter. De bruggen zijn gemaakt van zelfgemaakt gelamineerd hout; waarvan de langste ongeveer 12 meter overspant. Deze componenten zijn allemaal afzonderlijk gemaakt en vervolgens met een kraan in elkaar gezet in een ingewikkelde installatievolgorde. De CLT-structuur wordt beschermd door twee lagen natuurlijke kurkpanelen die thermische en akoestische isolatie bieden.

Het omringende net, dat is beïnvloed door een jagersnest, is digitaal ontworpen en vervolgens met de hand geweven. Het net is bedoeld om het project beter te camoufleren door planten erlangs te laten verspreiden, waardoor de structuur verder wordt vermengd met het bos om het te verbergen voor de omringende dieren in het wild.

 

FLORA stelt een onderzoeker in staat om voor een korte periode te verblijven om de lokale biodiversiteit te bestuderen en te observeren hoe de effecten van klimaatverandering het natuurpark beïnvloeden. Met een vogelradio, vogelhuisjes, werk- en projectieruimte en vogelobservatieruimtes probeert het project ondergedompeld te worden in de natuur en een ecologisch interactief prototype te creëren.

 

Canopy Meg

Dit observatorium is geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse bioloog Margaret D. Lowman, ook bekend als Canopy Meg, die wordt beschouwd als de pionier van de wetenschap van de ecologie van het bladerdak. Ze staat bekend als de ‘moeder van het bladerdakonderzoek’ en heeft de afgelopen 30 jaar heteluchtballonnen en wandelpaden ontworpen om het bladerdak te verkennen om de mysteries van de bossen in de wereld op te lossen, met name insectenplagen en de gezondheid van ecosystemen.

 

Het bladerdak is de habitat gevormd door de boomtoppen waar een grote diversiteit aan dieren leeft, aangezien de omstandigheden voor sommige soorten vaak optimaal zijn. Deze luifels beschermen de bosbodem door 60-90

procent van het regen- of sneeuwwater in de bodem te onderscheppen en te helpen doorsijpelen, terwijl ze fungeren als een natuurlijke regulator om wortels te behouden in geval van hevige regenval. Het voedt ook de grond door bladafval te produceren om de vruchtbaarheid te behouden.

 

Het behoud van het bladerdak is van fundamenteel belang om de waterkringloop te garanderen, aangezien veel van het water dat door de bomen wordt opgenomen door transpiratie wordt gerecirculeerd naar de atmosfeer. opname, opslag en stroom van koolstof.

 

Het Instituut voor Geavanceerde Architectuur van Catalonië (IAAC) is een centrum voor onderzoek, training, productie en communicatie, gevestigd in Barcelona en bestaat al 22 jaar. Het doel is om de missie te leiden om de toekomstige habitat van onze samenleving voor te stellen en deze in het heden op te bouwen.

IAAC volgt de digitale revolutie op alle schaalniveaus om de grenzen van architectuur en design te verleggen om de uitdagingen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd het hoofd te bieden.

 

Lokaal geproduceerde materialen

Het Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) Valldaura Labs en zijn masterprogramma in Advanced Ecological Buildings and Biocities (MAEBB) houden zich bezig met het leren en ontwikkelen van ecologische projecten, parametrische ontwerptechnieken en de verwerking van lokaal geproduceerde materialen. Valldaura Labs is gebaseerd op het principe van een circulaire bio-economie en staat bekend om zijn interesse in het verkennen van de grenzen van zelfvoorziening en het proberen te voorzien in essentiële menselijke behoeften, zoals voedsel, energie en alledaagse gebruiksvoorwerpen. In de voorgaande jaren bouwden studenten de veelgeprezen projecten, het Niu Haus, de VOXEL Quarantine Cabin, de Solar Greenhouse en nu FLORA.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X