19.1 C
Apeldoorn
dinsdag 28 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Houten flexwoningen uit Zweden

YERSEKE – Reboxd, internationaal leverancier van flexwoningen, realiseerde dit najaar binnen twaalf weken de plaatsing van 105 houten modules in Yerseke. Ze bieden maximaal voor 5 jaar een onderkomen aan 102 Oekraïense vluchtelingen.

 

Het tijdelijke complex is binnen 12 weken duurzaam opgebouwd met modulaire units die eerder gebruikt zijn als klaslokalen. De units zijn in samenwerking met lokale partijen omgebouwd naar herbruikbare, warme, veilige en comfortabele woningen rondom een gemeenschappelijke binnenplaats met een gezamenlijke ruimte. “De modules zijn afkomstig uit Zweden. Ze hebben ieder een afmeting van 3×9,6×3,3 meter (bxlxh), de afmeting waarmee je ze op een dieplader en per schip kunt vervoeren”, vertelt Reboxd flexhousing adviseur Tiejo Keppler. “Dit is een tijdelijke oplossing voor Oekraïense vluchtelingen, vooral vrouwen en kinderen, die vanwege de oorlog op dit moment niet in hun thuisland kunnen verblijven. Zodra zij doorstromen naar permanente huisvesting of terug kunnen gaan naar hun thuisland, kunnen de flexwoningen eenvoudig worden getransporteerd naar een andere locatie en worden hergebruikt. Met onze jarenlange internationale ervaring op de bouw- & vastgoedmarkt hebben wij slimme oplossingen bedacht om snelle, duurzame en innovatieve flexhuisvesting mogelijk te maken.”

Door de uniformiteit zijn de modules snel en simpel te plaatsen en te schakelen.
Door de uniformiteit zijn de modules snel en simpel te plaatsen en te schakelen.

Goede staat

 

“De units die we in Zweden hebben gekocht van onze partner zijn 10 jaar oud, maar nog in heel goede staat. Ze zijn volgens de bestaande EU-richtlijnen gebouwd en we hebben slechts een aantal kleine aanpassingen moeten maken. We zijn onder de indruk van de goede staat waarin de modules op dit moment nog verkeren. Onze inschatting is dat we ze de komende 15 jaar nog minimaal twee keer kunnen herplaatsen. Laat je ze echter staan, dan zouden ze in principe nog wel 100 jaar gebruikt kunnen worden, mits je ze natuurlijk goed plaatst en goed onderhoudt.”

 

De gevels zijn gemaakt van geperste houtpanelen, waarbij het basismateriaal bestaat uit het zaagsel, afkomstig uit Zweedse zagerijen. Voor de balkons en de trappen is, evenals voor de constructie, douglas gebruikt. “Hout is het perfecte materiaal voor de bouw van deze units. Het is licht en stijf. Bij het vervoer en de plaatsing konden we daardoor gebruik maken van lichtere kranen. Na plaatsen zijn de units voorzien van nieuw sanitair en nieuwe keukenblokken, maar verder waren ze vrij eenvoudig te plaatsen en te schakelen”, vertelt Keppler, die er aan toevoegt dat de snelle realisatie van de plaatsing voor een groot deel is te danken aan de aannemer en installateur. “We werken samen met lokale partijen die de locatie en toeleveringkanalen het beste kennen. Bouwbedrijf Rijk, onze hoofdaannemer in Zeeland, heeft met DWT Groep, onze installatiepartner, fantastisch werk geleverd. Ook met het team van de gemeente Reimerswaal hebben we heel efficiënt en heel prettig samengewerkt. Door hun optimisme en geloof in het project was het mogelijk om de units in zo’n korte tijd plaatsen.”

 

Over Reboxd

Reboxd biedt een snelle en innovatieve oplossing voor de wereldwijde huisvestingscrisis door gebruikte units om te bouwen tot duurzame, kwalitatieve flexwoningen. Reboxd werkt internationaal samen met gemeenten, woningbouwverenigingen en partijen met lokale expertise om in recordtempo ruime, comfortabele woningen met een gemeenschapsgevoel op te leveren. Deze kunnen worden verplaatst en elders opnieuw worden opgebouw

- Advertisement -

Laatste nieuws

X