22.1 C
Apeldoorn
zaterdag 20 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Hout- en bouwmaterialenindustrie minst positief

VOORBURG – De producenten in de industrie waren in februari een fractie minder negatief dan in januari. Het vertrouwen ging van -4,4 in januari 2023 naar -4,2 in februari 2024, aldus het CBS. Fabrikanten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid. Over de orderportefeuille waren ze echter negatiever. De hout- en bouwmaterialen waren met -20,2 het minst positief van alle gemeten sectoren.

Het producentenvertrouwen lag in februari onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van -1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 de hoogste waarde (10,4). In april 2020 (aanvang corona) werd de laagste waarde (-31,5) genoteerd.

Producenten waren in februari vooral positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze minder negatief over de voorraden gereed product. Ze waren echter negatiever over de orderpositie. Een deelindicator was positief. Het aantal producenten dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen was groter dan het aantal dat een afname van de productie voorziet.

De andere twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren negatief. Het aantal producenten dat de orderpositie groot acht, was kleiner dan het aantal dat de orderportefeuille klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal producenten dat de voorraad eindproduct als klein beschouwt, was kleiner dan het aantal dat de voorraden groot vindt.

In de meeste branches verbeterde het vertrouwen. De verbetering was het grootst bij de producenten in de papier en grafische industrie, van -11,2  in januari naar +1,6 in februari. In de elektrotechnische en machine-industrie daalde het vertrouwen. De fabrikanten in deze branche waren vooral negatiever over de orderportefeuille. Van alle sectoren is de hout,- en bouwmaterialen industrie het meest negatief. Daar waar het vertrouwen in januari nog uitkwam om -20,6, eindigde het vertrouwen in februari bij -20,2. Een fractie minder negatief dus, maar nog altijd verreweg het meest negatief van alle gemeten sectoren.

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X