20.8 C
Apeldoorn
donderdag 20 juni 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

 ‘EU Sancties beperkt import hout uit Rusland, maar effect nog onduidelijk’

ALMERE – In een persbericht laat de Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) weten dat het de inval van Rusland in Oekraïne betreurt. Onderstaand, integraal, het door VVNH verstuurde bericht.

Het is duidelijk dat de import van hout en houtproducten vanuit Rusland inmiddels sterk wordt beperkt als gevolg van de sancties die de EU, Verenigde Staten en Canada aan Rusland hebben opgelegd als reactie op de inval in Oekraïne op 23 februari 2022.

Ondanks de verklaring van EU voorzitter, Ursula van der Leyen, op 27 februari jl. dat er ook zeer restrictieve maatregelen genomen zullen worden richting Belarus ‘die de export van producten als mineralen, brandstoffen en tabak, hout en houtproducten, cement, ijzer en staal zal doen stoppen’ is er geen direct importverbod in de EU of exportverbod op hout en houtproducten vanuit Rusland, Belarus of Oekraïne  uitgevaardigd (behalve uit eerder door separatisten bezette gebieden Donetsk en Luhansk).

De import van hout en houtproducten wordt zeer sterk beperkt door sancties die het betalingsverkeer met betreffende landen inperken of geheel onmogelijk maken, waaronder het verbod om zaken te doen met verschillende Russische banken, als ook staatsbedrijven. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de export van hout naar Europa, maar ook voor andere goederen. Omdat de transporten van hout vaak plaatsvinden met retourvrachten zal het sterk afnemende aantal vervoersbewegingen bijdragen aan een daling van de export van hout en houtproducten.

Het is vooralsnog niet de verwachting dat naast de financiële restricties, er een expliciet import verbod op hout en houtproducten vanuit Rusland of Belarus naar de EU zal worden ingesteld. Vvnh verwacht dat de huidige sancties voor Rusland en Belarus invloed zullen gaan hebben op de beschikbaarheid van hout en houtproducten voor de bouw in Nederland alsmede op de prijsvorming. Wat de uiteindelijke invloed en impact zal zijn, is echter nog onduidelijk.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X