19.1 C
Apeldoorn
dinsdag 28 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Circulariteit dankzij Recover

OOSTROZEBEKE –  Unilin Panels zamelt al vele jaren afgedankt hout in voor de productie van  spaanplaten. Het gaat dagelijks om 2000 ton afvalhout, dat het bedrijf gebruikt om nieuw plaatmateriaal te produceren. Het betekent dat alle spaanplaten gemaakt zijn van 95 procent gerecycleerd hout. Met het terugnameprogramma Recover wil Unilin samen met de klant een essentiële schakel opzetten om om de meest circulaire houtgebaseerde platen ter wereld te produceren.

“Afval kan ook een grondstof zijn”, zegt Kristof Van Hoye, Group Project Manager Circular Economy bij Unilin. “Met de jaren zijn wij expert geworden in het benutten van allerlei soorten afgedankt hout om er kwaliteitsspaanplaten van te maken. Recover maakt het onze klanten makkelijk een actieve rol op te nemen in de circulaire economie en van hun ongebruikte en ongewenste hout nieuwe spaanplaten te laten maken.”

Hoe werkt Recover?

Recover vertrekt van de ervaring van Unilin in het sorteren en recycleren van hout en de sterke relaties met inzamelpartners, om een systeem te creëren dat de Unilin-klanten makkelijk kunnen implementeren. Productieafval (of afgedankt hout uit renovatieprojecten) wordt door de klant verzameld, opgehaald door inzamelpartners, gesorteerd en schoongemaakt. Vervolgens wordt het tot spaanders gemaakt, als nieuwe grondstof voor spaanplaten. Unilin heeft inmiddels al 150 klanten in België, Frankrijk en Nederland die hun afval- en productiekosten verminderen met Recover.

Van Hoye: “Recover verdeelt afvalhout onder in drie categorieën. Op die manier kunnen klanten het systeem met minimale aanpassingen en training efficiënt integreren in hun bestaande productieprocessen. Dat is alleen mogelijk dankzij onze inzamelpartners en onze eigen doorgedreven ontwikkeling op het vlak van recyclage. Op basis van de types houtproducten die de klant gebruikt, de hoeveelheid afval die ze produceren en hun capaciteit ontwikkelen we een individueel Recover-systeem dat past in de bestaande afvalstromen en waarmee zoveel mogelijk ongewenst hout kan worden gerecycleerd tot nieuw plaatmateriaal.”

Efficiëntere route

Wat voor Recover-systeem een bedrijf of project ook precies invoert, het biedt altijd een efficiënte manier om afval te benutten en via recyclage bij te dragen tot een meer circulaire economie. “Niet alleen helpt Recover ons om de hoeveelheid post-consumer- en pre-consumerhout dat wij gebruiken om plaatmateriaal van te maken te vergroten, het biedt ook onze klanten de mogelijkheid hun afval en de daarbij horende kosten te verminderen. Wij weten ook dat het belangrijk is competitief te blijven, en dat recycleren vaak gezien wordt als iets dat moeilijk te implementeren is en meer kost dan de bestaande processen”, zegt Van Hoye nog. “Maar met Recover is dat echt niet het geval. Nu de afvalkosten, zowel voor het milieu als financieel, blijven stijgen, compenseert Recover een deel van de productievoetafdruk en biedt het op lange termijn kostenvermindering die met de tijd duidelijker wordt.”

 

Dertig hubs

Momenteel loopt Recover in België, Frankrijk en Nederland. De materiaalstromen van bij de klanten tot aan onze productievestigingen zijn georganiseerd in dertig hubs. Dankzij die manier van werken beperkt Unilin het aantal kilometer transport  en blijft Recover een efficiënte oplossing. Het hout wordt verzameld op de dichtstbijzijnde hub voor de klant en daar indien nodig gesorteerd en schoongemaakt. Van daar vertrekt het in bulk. Een deel van het materiaal bereikt de hubs over water, veruit de beste manier om goederen in bulk te vervoeren.

Open voor iedereen

Niet alle producten van Unilin Panels zijn echter gemaakt van spaanplaat, en met het MDF in producten als Clicwall en Fibralux zijn we nog maar net vertrokken op weg naar circulariteit. De houtvezels in die producten moeten van hoge kwaliteit en zuiverheid zijn, iets wat onmogelijk is met gerecycleerd materiaal zoals dat uit de Recover-processen. Tenminste, dat was tot nu toe het geval.

De toekomst

“Het is ons doel om 25 procent van onze houtmix voor MDF tegen 2030 te vervangen door gerecycleerde vezels”, vertelt Van Hoye. “En dat aandeel willen we geleidelijk verhogen. Daar hebben de verschillende stromen binnen het Recover-systeem een belangrijke rol in te spelen. Momenteel kunnen we alle soorten verse MDF-resten recupereren via ons systeem. Dankzij de geavanceerde schoonmaak- en sorteerprocessen van onze recyclagetechnologie kunnen we het bruikbare materiaal zelfs scheiden van kantlijsten, bekleding en andere onzuiverheden: om de gewenste zuiverheid voor gebruik als grondstof te behouden, wordt MDF-afval dat aan de vereisten voldoet apart gehouden.”

 Wood Loop

En dan is er nog de opdracht om Recover open te stellen voor kleine bedrijven – ook daar werkt Anilin aan, vertelt Kristof: “In Nederland hebben we intussen Wood Loop opgestart, waarmee Recover ook haalbaar wordt voor kleinere klanten. Ook zij kunnen natuurlijk een belangrijke bijdrage leveren, maar logistiek lag dat moeilijker. En daar hebben we een innovatieve oplossing voor bedacht die gebruikmaakt van de bestaande distributieroutes. In kratten voorzien van een QR-code kunnen onze Nederlandse klanten kleinere hoeveelheden ongewenst hout verzamelen en terugsturen naar de distributeur. Zodra daar een voldoende groot volume is verzameld, vertrekt het naar een van onze hubs. Dit project verloopt vlot, dus het ziet ernaar uit dat het ook werkbaar zal worden om Recover aan te bieden aan kleinere schrijnwerkersbedrijven die regelmatige afnemers van onze producten zijn, zij het in kleinere hoeveelheden.”

“Om de productie bij Unilin Panels helemaal circulair te maken, zijn onze klanten een essentiële schakel. Zonder hun medewerking kunnen we ons doel onmogelijk bereiken. Daarom is Recover zo belangrijk voor onze toekomst. Samen met onze investeringen in het recycleren van alle types houtafval in alle types spaan- en vezelplaatproducten maakt het een aanzienlijk deel uit van onze bijdrage aan een circulaire economie.”

 

Over Unilin Panels

Unilin Panels is deel van de Unilin-groep en levert sinds 1960 innovatieve houtoplossingen voor bouw- en interieurprojecten. De spaan-, MDF-, HDF-, HPL-, en melamineplaten  van Unilin vinden hun weg naar zaken in hout- en bouwmaterialen, industriële verwerkers en DIY-ketens wereldwijd. Het bedrijf telt ruim 1.300 medewerkers in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Samen realiseren zij 2,1 miljoen kubieke meter plaatmateriaal per jaar.

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X