5.1 C
Apeldoorn
woensdag 24 april 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

WorldSkills Netherlands: Vaktalenten zijn de oplossing

AMSTERDAM – Vakmensen zijn de motor van Nederland en de talenten in het beroepsonderwijs werken aan onze toekomst. Met een (v)mbo-diploma op zak heb je iets om trots op te zijn. Skills The Finals, het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap voor vakwedstrijden in het (v)mbo, is hét podium om dat te laten zien en te aanschouwen. Het evenement vindt plaats op 23 en 24 maart in de RAI in Amsterdam. Honderden vmbo-leerlingen en mbo-studenten strijden tijdens dit evenement van WorldSkills Netherlands om de prestigieuze titel Nederlands Kampioen in hun vakgebied.

WorldSkills Netherlands organiseert het evenement in nauwe samenwerking met de Amsterdamse mbo-scholen. Erik van der Zwan, directeur van WorldSkills Netherlands, benadrukt het belang van de wedstrijden: “Wij willen jongeren inspireren om te kiezen voor het beroepsonderwijs en het vakmanschap en daarin te excelleren. De vakwedstrijden staan hierbij centraal. Skills The Finals biedt vmbo-leerlingen, mbo-studenten en natuurlijk ook docenten en bezoekers een onvergetelijke en zeer leerzame ervaring. En niet onbelangrijk: meedoen met de wedstrijden opent echt deuren. Tegelijkertijd hebben wij deze jonge vaktalenten keihard nodig, want juist in de sectoren van het middelbaar beroepsonderwijs zijn er forse arbeidstekorten,” aldus Van der Zwan. “Vaktalenten uit het (v)mbo zijn de oplossing.”

Koning bezoekt Skills The Finals
WorldSkills Netherlands is dan ook zeer vereerd dat Zijne Majesteit de Koning Skills The Finals op 24 maart bezoekt. Koning Willem-Alexander gaat onder meer in gesprek met studenten die betrokken zijn bij de wedstrijden, bijvoorbeeld die van bloembinder, kapper, mechatronicus, schilder en tegelzetter. De Koning zal ook spreken met voormalig kampioenen, juryleden, docenten en wedstrijdorganisatoren.

Ministers Dijkgraaf en Wiersma
Op 23 maart bezoeken minister Robbert Dijkgraaf (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en minister Dennis Wiersma (minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) het Nederlands Kampioenschap. De bewindslieden gaan in gesprek met Annette van Soest over de kansen en bedreigingen in het v(mbo) en openen het evenement.

Prioriteit kabinet
Van der Zwan: “De aanwezigheid van de Koning en van de ministers Dijkgraaf en Wiersma is heel eervol en een enorme motivatie voor al deze vakmensen van de toekomst. Het laat zien dat het voor het kabinet een prioriteit is om de jongeren enthousiast te krijgen voor het beroepsonderwijs. Jongeren krijgen vaak te maken met druk van hun omgeving om te kiezen voor havo of vwo in plaats van het beroepsonderwijs. In de praktijk zien we dat een groeiend aantal havisten en vwo-leerlingen vervolgens alsnog voor het mbo gaat. Een beroepsopleiding geeft toegang tot een veelbelovende carrière. Bovendien zijn deze jongeren keihard nodig om het tekort aan vakmensen op de arbeidsmarkt op te lossen. Daar blijven middelen en aandacht voor nodig.”

Vakwedstrijden voor vmbo en mbo
Skills Talents en Skills Heroes zijn de jaarlijkse vakwedstrijden voor het vmbo en het mbo. In voorronden en regionale kwalificatiewedstrijden gaan 40.000 leerlingen en studenten uit heel Nederland de strijd met elkaar aan. Zo’n 600 jongeren plaatsen zich uiteindelijk voor een plek in één van de ruim 60 finalewedstrijden. Een deel van de winnaars kan deelnemen aan internationale vakwedstrijden tijdens EuroSkills 2023 in het Poolse Gdansk. Skills The Finals trekt jaarlijks duizenden bezoekers die de wedstrijden live volgen. Dit jaar zijn de onderwijsinstellingen ROC van Amsterdam-Flevoland, HMC, MediaCollege, ROC Top en Yuverta de LOB-partner van WorldSkills Netherlands in de organisatie van Skills The Finals. Vmbo-leerlingen kunnen meedoen aan de LOB Experience, een programma met ruim 100 activiteiten waarmee zij zich oriënteren op hun toekomst.

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X