20.8 C
Apeldoorn
donderdag 20 juni 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Winnaars Construsoft BIM Awards 2023

ZEVENAAR – De winnaars van de Construsoft BIM Awards 2023 zijn bekend. De competitie voor gebruikers van Tekla Structures wordt elk jaar georganiseerd door softwareleverancier Construsoft. Een recordaantal van 44 deelnemers zond hun meest bijzondere projecten in. In totaal zijn er zeven winnaars. Bij vier ervan speelt hout een belangrijke rol.

Houtbouwer VKP, aannemersbedrijf Stadsbader, staalbouwer Victor Buyck, gevelbouwer Metadecor, Adviesbureau Brekelmans, Bouwbedrijf Mertens en houtbouwer Barli sleepten een Award in de wacht voor hun ingezonden project. De vakjury beoordeelde de projecten aan de hand van vijf criteria: toepassing van BIM, innovatief gebruik van Tekla, maakbaarheid, duurzaamheid en de wauw-factor. De winnaars gaan door naar de internationale competitie waarbij ze kans maken op een Tekla Global BIM Award.

 

Metadecor: winnaar ‘Publieke projecten’

In opdracht van Hesco Bouw verzorgt gevelbouwer Metadecor uit Kampen de 3D gevormde houten façade voor het Huus veur Sport en Cultuur in Zuidwolde. Het gebouw wordt bekleed met een 3D lamellen gevel van houten latten die golvend rondom het gebouwvolume zijn geplaatst.

Het project is volledig in BIM uitgewerkt, wat met name heeft geholpen bij de afstemming van de montagebeugels op de bouwkundige ondergrond. De gevel wordt gemonteerd op diverse ondergronden: op HSB elementen, op stalen constructiedelen en op een aluminium vliesgevel.

De combinatie Grasshopper – Tekla Structures is maximaal ingezet om de complexiteit van het ontwerp vast te leggen in de machinaal geproduceerde onderdelen.

De basis voor het gevelontwerp is gelegd in een parametrisch ontwerp en aangevuld met allerlei ontwerpcriteria, zoals profielen, plankafmetingen, minimale en maximale afstanden. Het ontwerp is vervolgens gekoppeld aan Tekla Structures, waar de verdere uitwerking is gedaan. Omdat de gevel golvend rond het gebouw gaat, is geen onderdeel of merk gelijk. Om de maatvoering van alle unieke merken te borgen, is in Tekla Structures veel aandacht besteed aan het maken van slimme koppelingen tussen onderdelen. Bijvoorbeeld met gesneden pen-gat verbindingen en puzzelstukjes.

 

VKP: winnaar ‘Commerciële projecten’

Het project van houtbouwer VKP uit Kapelle dat gerealiseerd is in opdracht van woningbouwvereniging Bergopwaarts, viel bij de jury op door het ontzettend hoge detailniveau en het niveau waarop gebruik is gemaakt van BIM. De HSB van het appartementengebouw is in Tekla Structures gemodelleerd volgens de BIM-basis ILS, NL-SFB coderingen, inclusief naamgeving van de bouwlagen, IFC-classificatie, IsExtenal en Loadbaring.  VKP voegde steenstrip- en voegkleuren toe in het model zodat ze geen materiaalstaten meer in Tekla Structures hoefden te genereren. Door slimme instellingen konden werkvoorbereiders materiaalstaten in PDF of Excel formaat genereren vanuit Trimble Connect.  De HSB komt rechtstreeks uit de fabriek inclusief aluminium kozijnen, lekdorpels en steenstrips op de bouwplaats aan. Hierdoor kon nagenoeg steigerloos worden gebouwd.

Barli: winnaar ‘Kleinschalige projecten’

De appartementencomplexen die Barli maakte en produceerde voor Buurtschap Te Veld in Eindhoven konden op een unaniem oordeel van de jury rekenen. “Kan ik er ook één krijgen?”, was het enthousiaste commentaar van een van de leden. Een unanieme nummer 1 in deze categorie.

Woningfabriek Barli uit Uden won met de verplaatsbare appartementen in de categorie ‘Kleinschalige projecten’.
Woningfabriek Barli uit Uden won met de verplaatsbare appartementen in de categorie ‘Kleinschalige projecten’.

De woningfabriek uit Uden realiseerde in het project verschillende modulaire woningen, variërend in doelgroep, afmetingen en uitstraling. In ‘Kamer A’ bouwde de prefab houtbouwer uit Uden zeven verplaatsbare appartementen met inpandige bergingen, verdeeld over twee woongebouwen.

Elk detail van de modulaire woning is door de engineers van Barli in 2D en 3D uitgewerkt voor productie. Het Tekla Structures-model kent een hoog ‘level of detail’: van valbeveiliging tijdens de assemblage in de woningfabriek, tot afschotisolatie, keukenkastjes en overstorten.
Ook is in het gehele proces nagedacht over mogelijkheden om transport te beperken en afval te minimaliseren. Van houten vlonders en prefab pergola’s tot aan de planken van de gevelbekleding: álles is in maatvoering en montagewijze geoptimaliseerd.

 

 

 

 

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X