19.1 C
Apeldoorn
dinsdag 28 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Stakingen in de houthandels gaan komende week door

UTRECHT – De estafettestakingen in de Nederlandse houthandels gaan door. Na de regio’s Tilburg, Utrecht en Zaandam, zijn komende week Zuid-Holland en Zeeland aan de beurt. ‘Medewerkers voelen zich niet serieus genomen’, zegt CNV-onderhandelaar Saskia Spaargaren. “Werkgevers doen alsof ze 9,2 procent loonsverhoging bieden. Maar hun rekensom klopt niet. Ze spelen met vuur.”

De CNV-onderhandelaar merkt dat de animo om het werk te onderbreken voor een betere cao steeds verder toeneemt. “Medewerkers prikken dwars door het verhaal van hun werkgevers heen”, zegt ze. “Komende week zullen ze dat in Zuid-Holland en Zeeland weer laten zien. Hopelijk snappen de werkgevers dan eindelijk dat ze met een beter verhaal moeten komen. De actiebereidheid neemt alleen maar toe.”

 

Waar gaat het precies om?

De vorige cao liep al eind maart van dit jaar af. De vakbonden (FNV en CNV Vakmensen) willen dat de lonen vanaf dat moment (dus vanaf 1 april met terugwerkende kracht) met €100,- per maand en 6 procent omhoog gaan. Bovendien willen ze dat de dat de loongrens wordt opgeheven. Door die loongrens valt een grote groep medewerkers nu buiten de cao. “Ook in de houthandel hebben werknemers te maken met hoge inflatie”, zegt Spaargaren. “Daar moeten ze voor worden gecompenseerd. Bovendien willen we de onderste schalen extra steunen door een deel van de loonsverhoging in een vast bedrag te laten uitkeren. Heel fatsoenlijke eisen, vinden we.”

 

Doekje voor het bloeden

Opvallend genoeg zeggen de werkgevers zelfs 9,2 procent te bieden. “Klinkt mooi, maar klopt van geen kant”, zegt Spaargaren. Ze doelt op de rekensom die de werkgevers gebruiken om op dit percentage te komen. “Ze bieden 3 procent per 1 september. Plus 3 procent op 1 januari ’24. Plus 2,3 procent in de vorm van een eenmalige uitkering van €700. Plus 0,9 procent  pensioen franchise. Dat maakt samen 9,2 procent, zeggen ze. Wij hebben daar een ander oordeel over. De eerste loonsverhoging van 3 procent komt 5 maanden te laat en komt op jaarbasis veel lager uit. De tweede loonsverhoging van 3 procent komt nog eens 4 maanden later en staat al helemaal niet meer in verhouding tot wat wij willen. De eenmalige uitkering van 700 euro zou een en ander moeten compenseren, maar is hooguit een doekje voor het bloeden.”

 

Werkonderbreking van 4 uur

Maandag leggen medewerkers in Zeeland en Zuid-Holland 4 uur lang het werk neer om naar de verzamellocaties te komen. Voor Den Haag staat een aparte werkonderbreking voor donderdag gepland.

 

Houthandels leveren hout- en plaatmateriaal en andere artikelen aan niet-particulieren, zoals aannemers. Het gaat om producten die verder bewerkt moeten worden of die gebruikt worden in bijvoorbeeld de bouw of in de houtverwerkende industrie.

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X