12.7 C
Apeldoorn
zaterdag 13 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Stakingen houthandels gaan door

UTRECHT – De stakingen in de houthandels voor een goede cao gaan onverminderd door. Donderdag en vrijdag 9 en 10 november worden dag 11 en 12 dat medewerkers hun werk neerleggen. “Nog steeds geen positieve reactie van de werkgevers”, zegt Saskia Spaargaren van CNV Vakmensen. “Dus dan gaan we door.”

Als sinds 29 september, de dag dat het ultimatum van de vakbonden (FNV en CNV Vakmensen) verstreek, wachten de onderhandelaars op een positief signaal van de werkgevers. “Maar dat blijft uit”, zegt Spaargaren. “Het klopt dat ze ons hebben uitgenodigd om te komen praten. Alleen zeggen ze er niet bij dat ze van plan zijn om ons tegemoet te komen. Zodra ze bereid zijn echt stappen te gaan zetten, staan wij vooraan om het gesprek te vervolgen.”

 

Lange adem

Maar zolang dat niet gebeurt, voeren de bonden en de medewerkers de druk verder op. Inmiddels staat de teller op vier landelijke actiedagen en zes regionale werkonderbrekingen. Donderdag en vrijdag komen landelijke actiedag vijf en zes daar dus bij. “Het is inmiddels een strijd van de lange adem”, concludeert de CNV-onderhandelaar dan ook. “Maar de stakers zijn nog net zo actiebereid als na de eerste dag. Misschien nog wel meer, omdat ze het gevoel hebben dat hun werkgevers hen hoe langer hoe minder serieus nemen.”

 

Twee twistpunten

De onenigheid tussen bonden en houthandels over een nieuwe cao zit onder andere vast op loon. CNV Vakmensen wil dat de lonen vanaf 1 juli (met terugwerkende kracht) met €100,- per maand (op fulltime-basis) én 6 procent omhoog gaan. En dat in een cao voor 1 jaar. De werkgevers willen een loonsverhoging van 9 procent maar smeren die uit en komen over 2 jaar en nog niet eens uit op 6 procent.

Het andere twistpunt is de loongrens. Medewerkers die meer dan die grens verdienen, vallen niet onder de cao. Vakbonden willen daarvan af omdat deze mensen al jaren stil staan qua loonontwikkeling. Spaargaren: “Ook zij verdienen het om gecompenseerd te worden. En ook zij willen niet elk jaar individueel bij hun werkgever moeten vragen om een fatsoenlijke loonsverhoging. Staken is niet ons doel, maar een goede cao is dat wel. In de houthandel is er geen traditie van staken. Dus dat de medewerkers nu wel opstaan, zegt genoeg.”

 

Houthandels leveren hout- en plaatmateriaal en andere artikelen aan niet-particulieren, zoals aannemers. Het gaat om producten die verder bewerkt moeten worden of die gebruikt worden in bijvoorbeeld de bouw of in de houtverwerkende industrie. Er werken ongeveer 6.000 mensen.

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X