14.5 C
Apeldoorn
dinsdag 28 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Milieudefensie voert actie tijdens aandeelhoudersvergadering ING

AMSTERDAM – Milieudefensie is maandag 2 april met 130 activistische aandeelhouders aanwezig geweest bij de aandeelhoudersvergadering van ING in Amsterdam. Zij stelden de klimaatvraag of ING in 2030 de uitstoot met de helft wil verminderen, in lijn met internationale klimaatafspraken. “ING is de bankier van de klimaatcrisis door olie- en gasbedrijven, ontbossing en zware industrie te steunen die de klimaatcrisis verergeren. Want wie betaalt, bepaalt”, legt Winnie Oussoren van Milieudefensie uit. 

Voor het Muziekgebouw aan ´t IJ voerde een boot met het spandoek: ING, bankier van de klimaatcrisis en stonden oranje leeuwen. Mensen hadden met hulp van Milieudefensie aandelen gekocht, waardoor zij bij de aandeelhoudersvergadering aanwezig mochten zijn.

Babystapjes
“CEO Steven van Rijswijk begon de aandeelhoudersvergadering met het verdedigen van de babystapjes die ING zet. Hij zei bijvoorbeeld dat ING veel hernieuwbare energie financiert, maar laat weg dat de bank veel meer olie en gas financiert. ING heeft momenteel 30 miljard aan uitgaande leningen voor olie- en gasbedrijven”, reageerde Winnie Oussoren van Milieudefensie vanuit de zaal.

Klimaatzaak ING
I
NG financiert de meeste vervuilende bedrijven van alle Nederlandse banken. De milieuorganisatie startte daarom in januari van dit jaar een rechtszaak tegen ING en eist onder andere dat de bank in 2030 minimaal 48 procent minder CO2 gaat uitstoten in absolute zin in de hele keten.

De milieuorganisatie verzamelde tijdens de aandeelhoudersvergadering verder juridisch bewijs tegen de bank. Oussoren: “Als de CEO van ING, Steven van Rijswijk, onze vraag met een ´Ja´ beantwoordt, is dat goed nieuws voor het klimaat. Maar als we een ‘Nee’ horen, bevestigt het de noodzaak van onze klimaatzaak tegen de bank.” 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X