19.2 C
Apeldoorn
maandag 20 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Medewerkers houthandels leggen opnieuw hun werk neer

UTRECHT – Medewerkers in de houthandel leggen vandaag (maandag 6 november) alweer voor de tiende keer hun werk neer. Ze zijn het niet eens met hun werkgevers over de loonsverhoging in de nieuwe cao. “Deze mensen willen gewoon een fatsoenlijke compensatie voor de inflatie”, zegt Saskia Spaargaren van CNV Vakmensen. “Maar het bod van de werkgevers is veel te mager. De stakers zijn standvastig en hun aantal neemt alleen maar toe.”

Drie landelijke actiedagen en zes regionale werkonderbrekingen hebben de werkgevers tot nu toe niet kunnen bewegen om met een beter voorstel te komen. “Het wordt een strijd van de lange adem”, concludeert Spaargaren dan ook. Maar daar is ze niet bang voor. “Ik heb veel medewerkers inmiddels persoonlijk gesproken”, zegt ze. “En ze staan voor wat ze willen. De een voor zijn collega’s, de ander voor eindelijk eens een loonsverhoging en weer een ander omdat die simpelweg ook onder de cao wil vallen.”

 

Ondertussen doen de werkgevers net alsof ze zelf ook willen dat de lonen flink omhoog gaan (ook in de houthandels is nieuw personeel lastig te vinden), maar in praktijk lijkt hun bod volgens Spaargaren nergens op. “Ze zeggen 9 procent te bieden maar smeren dat zo uit dat het over 2 jaar niet eens op 6 procent uitkomt’, zegt de CNV-bestuurder. Zelf wil CNV Vakmensen dat de lonen vanaf 1 juli (met terugwerkende kracht) met 100 euro per maand (op fulltime-basis) en 6 procent omhoog gaan.

 

Helaas leidden de eerdere acties van de medewerkers dus nog niet tot de gewenste reactie van hun bazen. Maar dat gaat vanzelf wel komen denkt Spaargaren. “Staken is niet ons doel, maar een goede cao wel. In de houthandel hebben we geen traditie van staken. Dus dat de medewerkers nu wel opstaan, zegt genoeg. Het wordt tijd dat ze serieus worden genomen.”

 

Medewerkers willen af van loongrens

Los van het salaris willen de medewerkers af van de loongrens. Iedereen die daarboven zit, valt buiten de cao. Dus ook buiten de loonsverhogingen die worden overeengekomen en buiten andere collectieve afspraken. “De meesten boven-cao’ers zijn echt geen grootverdieners”, zegt de CNV-onderhandelaar’, “maar ze staan al wel jaren stil. Ook zij verdienen het om gecompenseerd te worden. En ook zij willen niet elk jaar individueel bij hun werkgever moeten vragen om een fatsoenlijke loonsverhoging.”

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X