14.5 C
Apeldoorn
dinsdag 28 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Italiaanse fabrikanten twijfelen over Q1/2024

ASSAGO (MILAAN) – Na de sterke groei van de afgelopen jaren toonden de Italiaanse fabrikanten van houtbewerkingsmachines en toebehoren de laatste drie maanden van 2023 een negatief kwartaal. Er zijn twijfels over de verwachtingen voor wat betreft het eerste kwartaal van 2024.

Deze trend komt naar voren in de kwartaalenquête van het Studiebureau van Acimall, de vereniging van Italiaanse fabrikanten van houtbewerkings- en meubeltechnologie. De cijfers van oktober-december 2023 laten een algehele daling van het aantal bestellingen zien met 23,6 procent vergeleken met dezelfde periode van 2022, als gevolg van de combinatie van binnenkomende bestellingen uit het buitenland (min 6,3 procent) en een scherpe daling van de binnenlandse vraag (min 48,1 procent).

Afwachtende houding

Dit is grotendeels het gevolg van een afwachtende houding als gevolg van de verwachte implementatie van de nieuwe ‘Industria 5.0’-maatregelen. (niet een strikte industriële revolutie, maar een reactie op industrie 4.0 waar punten als toename van ongelijkheid, vervuiling en bedreiging van mensenrechten te weinig aan bod kwamen, red.) gecombineerd met de terugkeer naar ‘normaal’ na de uitzonderlijke resultaten van 2020-2022 ( toen sprake van een herstellende markt na afloop van corona).

Volgens het onderzoek verwacht 55 procent van de ondervraagde bedrijven substantiële stabiliteit in de productie, terwijl 25 procent een stijging en 20 procent een verdere reductie voorspelt. 10 procent van de ondervraagde bedrijven verwacht een toename van de werkgelegenheid, terwijl 70 procent stabiliteit aangeeft en 20 procent een teruggang vreest. De beschikbare voorraden zijn volgens 50 procent van de ondervraagden stabiel, stijgend voor 20 procent en dalend voor 30 procent.

Prognoses

De resultaten van het prognoseonderzoek zijn duidelijk: op de binnenlandse markt blijkt uit de cijfers dat 50 procent van de steekproef stabiliteit verwacht, 15 procent een toename van de orders en 35 procent een reductie. De verwachtingen voor de buitenlandse markten zijn evenwichtiger: 40 procent zegt dat de trend stabiel blijft, terwijl de zaken volgens 35 procent minder orders verwacht. De overige 25 procent verwacht een stijging van de orders.

Industrie 5.0

“We kunnen alleen maar herhalen wat we al maanden zeggen”, aldus Acimall-directeur Dario Corbetta. “De afgelopen tijd heeft onze sector geprofiteerd van een zeer positieve situatie die niet eeuwig kon voortduren, en nu worden we geconfronteerd met een terugkeer naar het niveau van vóór de Covid-19.” Deze situatie mag Italiaanse bedrijven niet afschrikken, aangezien zij uitstekend geschikt zijn om elke situatie het hoofd te bieden, zoals de geschiedenis van onze sector laat zien. Zeker, de definitie van de details van het ‘Industrie 5.0’-decreet en de tastbare gevolgen ervan zouden een sterke impact kunnen hebben op de trends die uit onze gegevens naar voren komen, en dit is de richting waar de

- Advertisement -

Laatste nieuws

X