17.2 C
Apeldoorn
vrijdag 19 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Grenzen verleggen met project WikiHouse

OSS – De nieuwste versie van het modulaire, houten bouwsysteem WikiHouse is een spraakmakende ontwikkeling in de bouwsector. “Een innovatie die volop kansen biedt voor heel bouwend Nederland”, zegt Nick Gevers van Hendriks Bouw en Ontwikkeling. “Daarom onderzoeken we nu uitgebreid de mogelijkheden van dit open source bouwsysteem, samen met Avans Hogeschool (Den Bosch/Tilburg) en andere partners.” Een door studenten ontworpen demowoning is tot december te zien in de ontvangsthal van Dome-X in Oss.

Met WikiHouse creëert de ontwerper een bouwwerk met behulp van bouwelementen die hij/zij kiest uit een openbare online bibliotheek. Een CNC-machine freest de elementen uit multiplex, waarna ze in elkaar gezet kunnen worden. Aansluitingen en verbindingen zijn eenvoudig ontworpen, waardoor bouwervaring niet nodig is. “Zie het als een IKEA-bouwpakket voor een ecologisch verantwoord, betaalbaar en snel te realiseren gebouw”, vertelt Nick Gevers. Hij verdiept zich namens Hendriks in de doorontwikkeling van het van oorsprong Engelse systeem. “De nieuwste versie van WikiHouse is nog in een testfase, maar is uiterst geschikt voor grootschalige prefabricage. Daarmee ligt er potentie voor seriematige projectbouw. Ook voor CPO-samenwerkingen zien we mogelijkheden. Het systeem is een goed antwoord op diverse ontwikkelingen in de sector zoals het personeelstekort, de ambitie om demontabel en circulair te bouwen en de stijgende vraag naar het gebruik van biobased materialen. De eerste resultaten in ons project zijn veelbelovend.”

De nieuwste versie van WikiHouse biedt potentie voor seriematige projectbouw
De nieuwste versie van WikiHouse biedt potentie voor seriematige projectbouw

Wisselwerking onderwijs en bedrijfsleven

Samen met zeventien derdejaars Avans-studenten onderzoekt Hendriks de kansen van de nieuwste versie van WikiHouse voor de Nederlandse bouwmarkt. Gevers: “Daarmee leveren we ook een belangrijke bijdrage aan de opleiding van een nieuwe generatie bouwers. We laten jongeren kennismaken met de bouwmethodes van de toekomst. Zo ontwikkelen ze vaardigheden en kennis die essentieel zijn voor hun toekomstige carrières. Tegelijkertijd merken we dat de studenten met interessante ideeën komen. Een echte win-winsituatie”, zegt Nick Gevers. “Ze verdiepen zich in alle disciplines; van financiën tot constructie. En brengen die kennis meteen in de praktijk, door (op werkelijke schaal) een demowoning te bouwen. Ze krijgen daarbij uitgebreide begeleiding van ons. Ook SPARK Campus, MNEXT en Dome-X zijn nauw betrokken, net als Stichting WikihouseNL en Boerboom Hout Groep. Dit project is daarmee een mooie wisselwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.”

Eerste resultaten en vervolg

De demowoning is net opgeleverd. Nick Gevers: “Binnen een paar dagen bereikten we al het hoogste punt. Daarmee wordt meteen het potentieel van WikiHouse duidelijk. De multiplex-elementen zijn zonder schroeven en spijkers gemonteerd. Hierdoor kun je echt razendsnel en foutloos bouwen. Natuurlijk zijn er ook leerpunten. Zo moet de voorbereiding op alle fronten volledig kloppen om knelpunten in de uitvoering te voorkomen. Daarin zie ik ook echt de meerwaarde van Hendriks; het vrijdenken binnen zo’n innovatief open source systeem vormt samen met de engineerings- en uitvoeringskwaliteiten van een ervaren bouwer een gouden combinatie.”

Tot december is de demowoning te zien in Dome-X, daarna verhuist deze naar Living Greenlab in Den Bosch. “Met het uit elkaar halen en weer opbouwen van de woning testen we dan meteen de losmaakbaarheid. Ook vinden nieuwe onderzoeken plaats, bijvoorbeeld naar de akoestiek en brandwerendheid. Met deze inzichten kunnen we vervolgens bepalen of WikiHouse binnen ons conceptenaanbod past.”

Over Hendriks

Hendriks is een familiebedrijf met een geschiedenis van meer dan honderd jaar. De visie van het bedrijf is eenvoudig: een leefomgeving creëren die de behoeften van vandaag én morgen vervult. Met expertise in zes disciplines – ontwikkeling, bouw, techniek, onderhoud, beheer en energie – is Hendriks niet alleen een bouwer, maar ook een co-creator en innovatiepartner.

 

Kijk voor meer info op

www.hendriks-wikihouse.nl.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X