14.5 C
Apeldoorn
dinsdag 28 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Derix is klimaatneutraal

NIEDERKRÜCHTEN – Op weg naar maximale duurzaamheid en circulair ondernemen heeft de Derix-groep een nieuwe mijlpaal bereikt. Het bedrijf produceert en werkt volledig klimaatneutraal.

Eind 2022 heeft Derix een uitgebreide CO2-voetafdruk van het hele bedrijf laten opstellen. Het resultaat was buitengewoon goed voor een productiebedrijf: dankzij talloze optimalisatiemaatregelen waren de emissiewaarden zeer laag. Nu heeft Derix de volgende logische stap genomen. Het bedrijf heeft de resultaten van de CO2-voetafdruk gebruikt om de uitstoot te compenseren door te investeren in herbebossingsprojecten. Daarom ontvangt het houtbouwbedrijf nu de onderscheiding ´klimaatneutraal bedrijf´.

Terugnamegarantie

Derix richt zich al jaren op de voortdurende optimalisatie van zijn processen om duurzamer te worden en ressources te behouden. Zo neemt de onderneming sinds 2021 als eerste bedrijf in de houtbouwbranche gebruikte houten onderdelen na afloop van de door de klant te bepalen levensduur terug. Dankzij deze terugnamegarantie kunnen de onderdelen worden hergebruikt voor de productie van nieuwe constructies in het kader van de circulaire economie. Ook wat betreft energie streeft het bedrijf naar duurzaamheid en voorziet in zijn energiebehoefte met eigen zonnepanelen, aangevuld met groene stroom. De warmte in de productiehallen wordt opgewekt door houtsnippers te verbranden. De medewerkers van de onderneming zijn betrokken bij de bedrijfsinterne werkgroep ´Derix for future´, waarin ze processen en structuren binnen de groep onder de loep nemen, om deze duurzamer en milieuvriendelijker te maken.

“Voor ons is de ontwikkeling van ons bedrijf richting een meer circulaire economie en duurzaamheid een continu proces,” vertelt Johan Paul Borreman, manager vande Nederlandse vestiging. “Hierbij gaat het erom, aan de ene kant voortdurend te werken aan verbeteringsmogelijkheden en aan de andere kant nieuwe mogelijkheden voor optimalisatie te ontdekken. Ik ben blij dat wij nu de onderscheiding klimaatneutraal bedrijf hebben ontvangen. Dit is voor ons een belangrijke mijlpaal op onze weg naar circulair ondernemen. Ik ben heel trots dat wij dit als productiebedrijf hebben bereikt.”

Duurzaamheidsmanager

Om de duurzaamheidsprojecten nog efficiënter te beheren en te bevorderen, heeft de Derix-groep een duurzaamheidsmanager aangenomen: Antonia Görg werkt op de hoofdvestiging in het Duitse Niederkrüchten aan de verdere ontwikkeling en implementatie van de duurzaamheidsstrategie. De thema’s ´energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen`, `efficiënt omgaan met ressources` en ´veiligheid & gezondheid´ staan helemaal bovenaan haar prioriteitenlijst. “Wij werken er voortdurend aan de toch al zeer lage uitstoot nog verder terug te dringen. Hiervoor implementeren wij momenteel een energiemanagementsysteem, dat voortdurend al het verbruik meet, zodat we nieuwe mogelijkheden kunnen vinden om energie te besparen,” legt Görg uit. “Wij zien het principe van duurzaamheid als alomvattend concept. Hierbij is het welzijn van onze medewerkers ook een zeer belangrijke factor, waarop we ons nog meer willen richten.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X