4.9 C
Apeldoorn
maandag 26 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Woningenprijzen in 2020 omhoog, daarna afzwakking

AMSTERDAM – Dit jaar blijven de huizenprijzen stijgen en blijft het aantal verkochte woningen op peil. De aanhoudend lage hypotheekrente en de positieve effecten van de steunmaatregelen zorgen ervoor dat het economisch bureau van ABN AMRO in de nieuwe Woningmarktmonitor daarom eerdere verwachtingen naar boven bijstelt. Tegelijkertijd zullen de verslechtering van de arbeidsmarkt en het aflopen van steunmaatregelen naar verwachting leiden tot afzwakking van de woningmarkt in 2021 en daarna.

De meest recente woningmarktcijfers dit jaar zijn onverminderd positief. Het aantal transacties blijft toenemen en de prijsstijging bereikte in augustus met 8,2 procent zelfs het hoogste niveau van de afgelopen anderhalf jaar. Naar aanleiding van de recente daling van de hypotheekrente, de stijging van inkomens en aangekondigde (fiscale) maatregelen die de huizenmarkt zullen ondersteunen, stelt het economisch bureau van ABN AMRO de verwachtingen naar boven bij.

Philip Bokeloh, senior econoom woningmarkt van het economisch bureau van ABN AMRO: “De afgelopen maanden hebben steunmaatregelen van de overheid ervoor gezorgd dat bedrijven overeind zijn gebleven en dat werknemers hun baan behielden. De overheid draait de steunmaatregelen vanaf 1 oktober geleidelijk terug. Hierdoor zal de werkloosheid versneld oplopen. Diverse grote bedrijven hebben al reorganisaties aangekondigd. Dat heeft uiteindelijk natuurlijk een negatief effect op het beschikbare inkomen van consumenten en daarmee op de woningmarkt.”

Hoewel de afkoeling van de woningmarkt trager verloopt dan eerder gedacht, houdt ABN AMRO nog steeds rekening met een terugslag op termijn. “Eerst zal het aantal woningaankopen dalen, daarna zullen ook de huizenprijzen onder druk komen te staan.”, aldus Bokeloh. Het economisch bureau van ABN AMRO ging eerst uit van een daling van de aankopen met 5 procent voor 2020. “Voor 2020 houden wij nu rekening met een stabilisatie. Voor volgend jaar houden wij vast aan de prognose van -10 procent.” De bank verwacht dat het prijspeil dit jaar met 7¼ procent zal stijgen (was 6 procent) en volgend jaar zal stabiliseren (was -2 procent).

.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X