23.8 C
Apeldoorn
woensdag 31 mei 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Wonderwoods: verticale groene stad in hartje Utrecht

UTRECHT– In navolging van Rotsoord en Het Hof van Cartesius wordt nu ook Wonderwoods een Zusterpark van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Wonderwoods is meer dan enkel een gebouw. Het bestaat uit twee bijzondere groene torens waarvan de bouw onlangs is gestart. Een verticaal bos in het Stationsgebied. “We zijn blij met deze nieuwe iconen in ons stationsgebied”, aldus wethouder Eelco Eerenberg, “en dat stad, regio en groen hier op zo’n mooie manier samenkomen.”

Eén van de twee torens is ontworpen door de Nederlandse architect Roberto Meyer van het in Amsterdam gevestigde MVSA Architects. Deze ‘extraverte’ toren geeft het inside-outside gevoel, omdat het groene interieur zich uitstrekt tot de natuur buiten. Hier komen koopwoningen, huurwoningen, kantoren, Digital Art Space ‘Nowhere’ en diverse faciliteiten.

De andere toren is ontworpen door Stefano Boeri van Italiaans architectenbureau Stefano Boeri Architetti. Het in Milaan gevestigde architectenbureau staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve ‘Bosco Verticale’ (Verticaal Bos). Deze ‘introverte’ toren is bedekt met een grote diversiteit aan groen die de toren omarmt. De architectuur versterkt het geluid van de natuur, wat zorgt voor ontspanning. Hier komen zowel huur- als koopwoningen, een dakpark met restaurant, een gym, gezonde horecavoorzieningen en diverse faciliteiten.

De vegetatie op het gebouw is geïnspireerd op die van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het is straks een stukje Nationaal Park, midden in de stad. In totaal komen er (meer dan) 360 bomen en 9.700 struiken en planten in en op het gebouw. De bomen en planten zuiveren de lucht, regelen de temperatuur en voorzien in een leefgebied en voedsel voor verschillende diersoorten. Daarmee draagt Wonderwoods bij aan het herstel van de biodiversiteit en het verbinden van het groen in de stad met haar omgeving.

Groen om ons heen wordt steeds belangrijker. Om op adem te komen, om vrolijk van te worden en om in te bewegen. Er is steeds meer behoefte aan groen, dichtbij huis en verder weg. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ziet graag meer natuur in de haar omringende steden en dorpen. Net zolang tot er één groot park ontstaat. Wonderwoods laat zien hoe verstedelijking en natuur samen kunnen gaan en groen kan verbinden met het robuuste groen nabij de stad: Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

De kantoorruimte van circa 14.000 vierkante meter, 252 huurwoningen en faciliteiten waaronder Digital Art Space ‘Nowhere’ zijn aangekocht door a.s.r. real estate.
.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X