-0.9 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Wereldkampioenschap houthakken en -zagen in Praag

PRAAG – Praag bereidt zich voor op het Stihl Timbersports Wereldkampioenschap 2019. ‘s Werelds beste zaag- en bijlatleten zakken op vrijdag 1 en zaterdag 2 november af naar de Tsjechische hoofdstad voor een weekend gevuld met extreme sportprestaties met een hoog spektakelgehalte.

De nationale kampioenschappen, die bepalend zijn voor de kwalificatie van de individuele competitie van het wereldkampioenschap, zijn inmiddels achter de rug. De 12-koppige line-up van atleten die op zaterdagavond 2 november op het podium van het Industrieel Paleis zullen staan, is bekend: Ben Cumberland (Canada), Michał Dubicki (Polen), Christophe Geissler (Zwitserland), Shane Jordan (Nieuw-Zeeland), Danny Mahr (Duitsland), Koen Martens (België), Brayden Meyer (Australië), Elgan Pugh (Groot-Brittannië), Pierre Puybaret (Frankrijk), Martin Roušal (Tsjechië), Cassidy Scheer (VS) en Ferry Svan (Zweden).

Nationale verrassingen

De nationale kampioenschappen leverden een aantal verrassingen op. Zo versloeg de Australiër Brayden Meyer (die vorig jaar deel uitmaakte van het winnende Chopperoos-team) de huidige individuele wereldkampioen Laurence O’Toole. Cassidy Sheer maakte dan weer een einde aan de zegetocht van Matt Cogar op het Amerikaanse kampioenschap. Nieuw-Zeeland en Canada zorgen ook voor enkele frisse gezichten. Shane Jordan zal in de voetsporen treden van negenvoudig wereldkampioen Jason Wynyard. Ben Cumberland, Rookie Wereldkampioen van 2016, vervangt zijn broer Nathan, die vorig jaar Canada vertegenwoordigde. Ook de Poolse Dubicki, de Zweedse Svan en de Duitse Mahr maken hun debuut in de individuele competitie. Elgan Pugh blijft de vertegenwoordiger van Groot-Brittannië en is de best presterende Europese atleet van het hele Timberports seizoen. Martin Roušal van gastland Tsjechië krijgt intussen de kans om voor zijn thuispubliek op te treden, nadat hij zijn landgenoot Martin Komárek versloeg tijdens de Tsjechische nationale kampioenschappen. Voor België geeft Koen Martens het beste van zichzelf. Deze boomverzorger en technisch vakleerkracht uit Geel kwalificeerde zich als Benelux-kampioen voor het tweede opeenvolgende jaar om de strijd aan te gaan op wereldniveau.

Voor het eerst in Tsjechië

In het wereldkampioenschap bekampen de beste atleten van over de hele wereld elkaar in een reeks houthakuitdagingen met bijl en zaag. De organisatie van het WK in deze unieke extreme sport gaat voor het eerst naar Tsjechië. De rest van de wereld is erop gebrand om een einde te maken aan de dominantie van Australië, dat in 2018 de overwinning behaalde in zowel de individuele als teamcompetitie. De Chopperoos leverden vorig jaar een opwindende prestatie en zegevierden in de teamcompetitie, waarbij ze een nieuw wereldrecord vestigden. Het team uit de VS moest genoegen nemen met een tweede plaats. Aussie Laurence O’Toole gaf vervolgens een masterclass houthakken en zagen en behaalde goud in de individuele competitie. Zo kwam een ongelooflijk weekend van extreme sport tot een einde. Meer dan 6000 toeschouwers woonden het wereldkampioenschap van 2018 in Liverpool bij, een succesvolle debuuteditie voor het evenement in het Verenigd Koninkrijk.

Individuele en teamtitels

Atleten uit 20 landen zullen in Praag strijden om de individuele en teamtitels. Tijdens het teamevenement op vrijdag 1 november nemen de nationale teams het tegen elkaar op in een knock-outsysteem, waarbij de disciplines Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck en Standing Block Chop uitgevoerd worden door vier atleten in een estafette. Voor de Benelux nemen België en Nederland ook dit jaar deel met hun sterkste team. Op basis van de resultaten van het Benelux kampioenschap kwalificeerden volgende atleten zich voor het Wereldkampioenschap. Voor team België: Koen Martens, Maarten Cuvelier, Robin Cuvelier, Bert Bernaers en Cédric Faymonville. Als Rookie gaat Koen Jacobs mee. Voor team Nederland: Martijn Harms, Eelco de Beer, Ben Terpstra, Rik van Drielen en Jurgen Nieuwkamp. De Nederlandse Rookie is Mike Broekman.
De beste twaalf atleten ter wereld zullen vervolgens in de zes disciplines tegen elkaar strijden in de individuele competitie op zaterdag 2 november. In elke discipline krijgt de deelnemer punten toegekend op basis van zijn behaalde tijd. De atleet met het hoogste aantal punten is individueel wereldkampioen.
De tickets voor het STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap 2019 zijn zo goed als uitverkocht en nog slechts beperkt beschikbaar voor het teamevenement op vrijdag 1 november. Dagkaarten zijn verkrijgbaar voor 490 CZK (ca. 20 EURO) op https://www.stihl-timbersports.com

Datum:
Vrijdag 1 november: teamwereldkampioenschap 2019, 19:00 uur lokale tijd.
Zaterdag 2 november: individueel wereldkampioenschap 2019, 19:00 uur lokale tijd.
Locatie: Industrieel Paleis, Výstaviště, 170 00 Praag 7-Bubeneč, Tsjechië

- Advertisement -

Laatste nieuws

X