1.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Warme testfase biomassacentrale Dongen Pallets gestart

Na maanden van hard werken en de nodige vertraging is Dongen Pallets onlangs gestart met de zogenaamde warme testfase van de nieuwe biomassacentrale. Tijdens deze fase zijn de bunkers gevuld met houtspanen en is na een eerdere koude testfase voor het eerst het vuur aangestoken. Een bijzonder en spannend moment ter voorbereiding op de daadwerkelijke ingebruikname van de biomassacentrale.

Nadat tijdens de koude testfase (zonder vuur) alle pompen, ventilatoren, kleppen en overige bewegende delen getest zijn, kon recentelijk daadwerkelijk getest worden mét vuur. Een cruciaal onderdeel van deze testfase is het bakken van de ovenwanden. Deze zijn opgebouwd uit vuurstenen en vuurspecie en door langzaam de temperatuur op te voeren, wordt de vuurspecie gebakken en ontstaat een geharde verbrandingsoven. Deze fase duurt ongeveer een week, waarna er opgeschaald kan worden naar vol vermogen. Aansluitend zullen de volgende testfases worden doorlopen, waarna de biomassacentrale volledig operationeel is.

Nu de warme testfase is begonnen, geeft Dongen Pallets verder gestalte aan haar ‘groene toekomst’, zoals die in 2017 werd geformuleerd. Algemeen directeur Jurgen Kemps: “Als circulaire producent van pallets en kisten, hebben wij onze biomassacentrale nodig om ook de laatste stap te kunnen maken in het circulaire proces. Als reparatie echt geen optie meer is, verdwijnt het afvalhout in de oven van onze biomassacentrale. De warmte en elektra die dat oplevert, gebruiken we onder andere in ons productieproces. Zo maken we de cirkel weer rond.”

www.dongenpallets.nl

- Advertisement -

Laatste nieuws

X