0.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Volgende generatie aan het roer bij Tijhuis

HENGELO – De Nederlandse houtsector kent relatief veel leveranciers van machines die zich in voor en tegenspoed staande weten te houden en dus ook al vele decennia actief zijn op de markt. Een van die bedrijven is Tijhuis Houtbewerkingsmachines in Hengelo. Sinds het begin van dit jaar heeft eigenaar Egbert Tijhuis het stokje overgedragen aan zijn dochter Sanne en schoonzoon Thijs Schoolkate.

De vader van Egbert startte in 1954 het bedrijf aan de Deurningerstraat 216a. In 1975 nam Egbert het bedrijf over van zijn vader. Hij kocht in 1988 het terrein van de buurman erbij en bouwde twee extra hallen en een woonhuis. In die 45 jaar is het personeelsbezetting qua omvang niet echt veranderd. Op dit moment heeft Tijhuis twee verkopers en vijf service- en onderhoudsmonteurs op de weg en vier interne medewerkers op kantoor. “Maar de focus is wel wat verlegd”, vertelt Egbert. “In die eerste jaren was het vooral machinebouw en bouwden we onze eigen Tijhuis-machines. Nu zijn we veel meer onderhoud- en servicegericht. En begin jaren tachtig bouwden we een eigen showroom en verkochten we rechtstreeks aan klanten vanuit deze showroom. Nu gebeurt dat ook nog wel, maar wel minder dan voorheen. De functie van onze verkopers op de weg is veel belangrijk geworden. Vanaf het begin zijn we dealer geweest van Panhans. Daarna zijn er meerdere dealerschappen bijgekomen. De laatst acht jaar is het aandeel van Hundegger-machines in ons pakket flink gegroeid.”

Vertrouwen

Lange tijd was Tijhuis, vader van drie dochters, in de veronderstelling dat hij richting zijn pensioen het bedrijf moest verkopen. “Mijn dochters waren alle drie actief in de sociale sector. De interesse in het bedrijf was er niet direct, totdat Thijs zich zes jaar geleden aandiende. Hij had ook niet direct affiniteit met deze sector, maar is er langzaamaan ingegroeid. Ik zie dat hij het samen met Sanne in de vingers heeft om het bedrijf aan te sturen. Deze zomer word ik 65. Voorlopig blijf ik gewoon in het bedrijf aan het werk, want het is nog veel te leuk, maar ik wil me wel wat meer op de achtergrond houden. Zie het maar als een soort adviesfunctie. Bovendien is een frisse wind door het bedrijf niet verkeerd. Ze hebben op alle plekken de goede mensen om zich heen, op kantoor met Peter Westerhof, maar ook in de service- en onderhoudsdienst en op de verkoop.”

Personeel

Voor Thijs en Sanne is het een uitdaging, die ze om meerdere redenen wel aan durven te gaan. Thijs: “Het bedrijf is heel gezond en de toekomst is rooskleurig. Hout is een interessant bouwmateriaal en prefab en modulair bouwen heeft de toekomst. Daarom hebben we ook hoge verwachtingen van de machines van Hundegger”, zegt Thijs. “Maar er is meer. We hebben super loyale medewerkers. Een heel goed en gemotiveerd team met veel kennis van zaken. Er zijn niet veel mensen die verstand hebben van machines, inclusief de softwarematige kant en dan ook eens specifiek voor de houtbewerking. Bovendien voelen we ons thuis in dit familiebedrijf waar we elkaar kennen en vertrouwen. Regelmatig ondernemen we met het hele team iets gezelligs; karten, bowlen en altijd gecombineerd met samen eten. Dat zegt, denk ik, wel hoe de sfeer binnen het bedrijf is.” ”En vergeet daarbij niet de ondersteuning die pa blijft geven”, vult Sanne aan. “Hij blijft voor ons een vraagbaak en adviseur. De technische kennis die hij heeft, naast alle contacten in de markt is vooralsnog onmisbaar. We zien hem nog heel graag dagelijks binnenstappen, al zal dat dan misschien af en toe een half uurtje later zijn.”

Thijs en Sanne zijn nu respectievelijk bestuurder en eigenaar, maar de markt hoeft dus niet direct heel grote veranderingen te verwachten. “Nee, in eerste instantie gaan we door zoals het was. Thijs en Peter zijn er voor de dagelijks gang van zaken op kantoor. Ik ga me bezighouden met ondersteunende activiteiten. Een belangrijk punt is de professionaliteit en kennis van onze mensen. We gaan de komende tijd flink investeren scholing. Niet dat dat in het verleden niet goed was, maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat je doorlopend bij moet scholen. De kwaliteit van onze mensen bepaalt de kwaliteit van ons bedrijf. Wat dat betreft zitten Thijs en ik heel duidelijk op één lijn.”

Personeel gezocht

Geen grote verbouwingen, oude dealerschappen blijven, maar wel werken aan een toekomstbestendig bedrijf. Thijs: ”Het bedrijf staat als een huis. Vanuit die stabiele basis gaan we verder. De komende tijd gaan we bijvoorbeeld flink aan de slag met digitale servicerapporten. En verder willen we dus ons aandeel ‘Hundegger’ flink uitbreiden. Zo zoeken we bijvoorbeeld nog een verkoper die onze Hundegger-machines in Zuid-Nederland en Vlaanderen wil verkopen. Maar daarnaast kunnen we ook nog wel een verkoper en één of twee monteurs voor onze andere regio’s gebruiken. Dus als iemand zich geroepen voelt; nee, je hoeft niet te kunnen karten, al is dat natuurlijk wel mooi meegenomen.”

Tijhuis machines

Egbert is blij dat de continuïteit van het bedrijf is gewaarborgd. En hoewel hij er niet te veel over wil zeggen, kunnen we tussen de bedrijven door al wel iets meer horen over zijn toekomstplannen. Bij de entree staan twee oude Tijhuis houtbewerkingsmachines, een vlakbank en een vandiktebank. “Degelijke, oersterke machines, die mijn vader, maar ook wij nog in onze begintijd zelf bouwden. Deze Tijhuis machines zijn soms al meer dan een halve eeuw oud en soms nog gewoon in werking. Her en der moeten er nog een paar staan. Een tijdje geleden hoorde ik dat er nog zo’n oude Tijhuis- lintzaag is verkocht naar Oost-Europa. Die zie je natuurlijk nooit meer terug. Eigenlijk vind ik dat wel jammer.” Op de vraag of het niet mooi is om ergens in de showroom een plekje te creëren voor deze ‘classics’, beginnen zijn ogen te glinsteren.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X