0.9 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Vogelhuisjes voor goed doel

RIJSSEN – WEBO gaat de strijd aan met de eikenprocessierups. Zij produceren houten kozijnen en prefab-elementen en van resthout maakt zij vogelhuisjes. De teller staat inmiddels op 2500 huisjes. De volledige opbrengst gaat naar het Rode Kruis in de strijd tegen corona en naar een aantal andere regionale en lokale doelen.

WEBO vroeg zich af wat zij als Rijssens familiebedrijf konden doen voor de maatschappij. Er werd een ideeënbus opgehangen en alle 120 medewerkers konden leuke, creatieve maar vooral zinvolle ideeën aandragen. Het winnende idee bleek uiteindelijk even simpel als zinvol: vogelhuisjes van resthout wat overblijft uit de productie. “De vraag hebben we vorig jaar al uitgezet. Net in de periode dat het probleem met de eikenprocessierups actueel was,” vertelt Judith Jansen. “Het mes snijdt aan meerdere kanten. We gebruiken resten vurenhout, de huisjes maken we samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de vogelhuisjes helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups en de opbrengst gaat volledig naar een goed doel.”

Flinke productie

Het ontwerp van de vogelhuisjes komt van een projectgroep die speciaal voor dit project is opgericht. De huisjes zijn op maat gemaakt voor koolmezen. Omdat het binnen WEBO als een serieus project gezien wordt, is er een speciale productielijn opgezet. Twee ochtenden in de week werken vijf tot zes mensen aan de vogelhuisjes, waaronder ook drie medewerkers van WEBO. “Iedereen is erg enthousiast. Tijdens onze Open Dag afgelopen najaar zijn we gestart. Die dag hebben we samen met bezoekers vijfhonderd kastjes gemaakt die men ook mee naar huis mocht nemen. Dat was een groot succes. Per ochtend maken we nu gemiddeld 200 pakketten. We hebben er inmiddels 2000 gemaakt” geeft Mannus Haase aan. WEBO heeft grote ambities. “Ons eerste streven is 10.000 vogelhuisjes, als we dat hebben gehaald gaan we voor de 50.000.” Dat zouden we gemakkelijk kunnen behalen, omdat WEBO heeft geïnvesteerd in een productielijn. Nu alleen nog enthousiaste mensen die de eikenprocessierups willen bestrijden.”
De houten vogelhuisjes zijn op veel plekken in Nederland en België te zien. Onder meer bij diverse scholen, bosgebieden, zorgboerderijen en zorginstellingen biedt het Rijssense product uitkomst tegen de eikenprocessierups. „Ook natuurorganisatie IVN heeft onze huisjes. We hebben onlangs een aantal vogelhuisjes aan ouderencentra geschonken, als cadeautje vanwege de huidige situatie rond het coronavirus”, aldus Haase.

Goede doelen

De kosten voor het produceren van de pakketjes neemt WEBO voor haar rekening. In ruil daarvoor vraagt ze aan iedereen die interesse heeft in de vogelhuisjes een kleine financiële bijdrage en deze volledige opbrengst gaat deels naar het Rode Kruis en deels naar nog nader te bepalen lokale of regionale goede doelen. Wie een vogelhuisje wil, kan een mail sturen naar jvelthof@webo.nl.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X