-0.9 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Verweij Houttechniek gaat voor CO2-neutraal

WOERDEN – Verweij Houttechniek, systeempartner op het gebied van houten ramen, deuren, kozijnen en prefab producten, heeft zich gecertificeerd op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder. De certificering helpt het bedrijf bij het realiseren van de doelstellingen om in 2040 volledig CO2-neutraal en circulair te werken.

Verweij Houttechniek ontving eerder dit jaar het CO2-bewust certificaat voor niveau 3 op de CO2-Prestatieladder: het duurzaamheidsinstrument van Nederland dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2 en kosten binnen de bedrijfsvoering, in projecten en in de keten.

Voorop

Het 135 jaar oude familiebedrijf is al lange tijd actief op het gebied van duurzaam ondernemen. Maarten Verweij, hoofd administratie en coördinator duurzaamheid, vertelt: “Verweij gelooft in innovatie als stuwende kracht van de onderneming. Met duurzaamheid is dat niet anders. We willen voorop lopen en zijn continu bezig met verbetermogelijkheden. Het ontbrak echter aan inzicht in de CO2-uitstoot.“

De CO2-Prestatieladder beoordeelt organisaties op basis van vier invalshoeken: inzicht, reductie, transparantie en participatie. Een CO2-managementsysteem moet ingevoerd zijn en wordt jaarlijks getoetst op ambities, reductie en continue verbetering. Verweij: “Opvallend was dat we al aan veel voorwaarden voldeden. De grootste uitdaging was om de CO2-uitstoot goed in kaart te brengen. Bij het opstellen van het verbeterplan hebben we alle medewerkers betrokken en hun ideeën verwerkt. Nu hebben we helder waar we staan, waar we naar toe willen en waar de kansen liggen om dit te realiseren.”

Ketenpartners

Verweij Houttechniek kijkt niet alleen naar de CO2-uitstoot van de eigen organisatie, maar ook naar de milieu-impact van activiteiten in de keten. Productontwikkeling en slim samenwerken zijn hier een belangrijk onderdeel van. “In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) maken we levenscyclusanalyses van onze producten. Hierbij komt naar voren dat houten kozijnen een relatief lage milieu-impact hebben. Bovendien kunnen we door de toepassing van Europees naaldhout in ons Lamikon LongLife kozijn de CO2-uitstoot met nog zo’n 25 procent verder verlagen.” Een ander voorbeeld is het project NextLife. Oude deuren worden bij vervanging door Verweij Houttechniek teruggehaald, ontmanteld en geschaafd. We beperken de afvalstromen tot een minimum en interieurontwerper Cartoni Design hergebruikt 60 procent van 60 procent van ons afvalhout. Hiermee wordt de CO2-uitstoot op het eindelevensscenario van de deuren tot 40 procent gereduceerd. “Met rekentools van het NIBE, kunnen we voor onze klanten nu ook per renovatieproject uitrekenen wat de milieuwinst is”, aldus Verweij.

Van bomen tot wonen

Voor de komende jaren ziet Verweij Houttechniek nog genoeg kansen om CO2 te reduceren. De prestatieladder wordt hierbij gebruikt als leidraad. “We hopen dat meer bedrijven in de timmerindustrie zich aansluiten, zodat we van elkaar kunnen leren en een gezonde CO2-concurrentiestrijd aan kunnen gaan. Daarnaast werken we steeds meer samen met ketenpartners om te verduurzamen in de hele keten. ‘Van bomen tot wonen een duurzaam proces’ noemen we dat.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X