-0.9 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Vers Hout

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

Vers Hout is een pareltje voor de houtliefhebber. De auteurs Sjors van der Meer en Job Suijker laten in hun boek zien hoe je met eenvoudige gereedschappen en eeuwenoude technieken unieke werkstukken kunt maken van vers geoogst rondhout. En de werkplaats is de tuin, de huiskamer of het bos. Het tweetal verzorgt in het dagelijks leven met hun bedrijf VersHout workshops houtbewerking in het bos.

Het boek is in meerdere opzichten een pareltje. Allereerst is het prachtig vormgegeven. De foto’s ademen sfeer en de teksten zijn informatief. Daarnaast zijn er door het hele boek heen kortere kaders opgenomen met wetenswaardigheden. Dat betekent dat je het boek niet van voor naar achter hoeft te lezen, maar er steeds een stukje uit kunt pakken.

In het boek komen diverse onderwerpen aan bod: de achtergronden van vers hout, meerdere houtsoorten die geschikt zijn voor houtsnijden, de technieken van het houtsnijden en projecten en werkstukken. Hoe snij je bijvoorbeeld een lepel, een spatel en hoe maak je een krukje van vers hout? En dan is er nog uitgebreide aandacht voor de diverse ambachtelijke gereedschappen. Wat is bijvoorbeeld een haalmes, een avegaar of een spookschaafje? Het wordt allemaal in korte heldere teksten uitgelegd, waarbij de foto’s de teksten ondersteunen. Maar wat vooral naar voren komt: werken met je handen is een verademing en zorgt voor evenwicht tussen geest en lichaam.

Persoonlijk heb ik genoten van dit boek. Het enthousiasme van beide heren spat er van af. En het is echt waar: ik heb na aanleiding van dit boek bij Baptist een paar mesjes gekocht. De stoelen, het krukje lijken me nog wat lastig en ik heb geen idee wat ik met een stapel houten dakpannen moet, maar een houten lepel en een spatel, dat moet lukken. Ik heb inmiddels mij eerste lepel gesneden!!! Het bewijs dat dit een boek is waar je vingers van gaan jeuken. Ik zou zeggen: bestellen dat boek. Het kan nog net voor de kerst. En haal er bij Baptist in Arnhem een paar mesjes en je hebt er deze wintermaanden een heerlijke hobby bij.

Gerrit Tenkink

Titel: Vers Hout
Auteurs: Sjors van der Meer en Job Suijker
Prijs: € 24,99
Uitgeverij: Forte Uitgevers
ISBN: 9789462501720

- Advertisement -

Laatste nieuws

X