0.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Vernieuwde cijfers Accoya in Nationale Milieu Database

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

ARNHEM – Accsys Group, producent van Accoya, publiceert een nieuw Environmental Product Declaration (EPD) voor Accoya raamkozijnen in de categorieën: vast raam, kiepraam en draai-kiepraam. Het EPD geeft een beoordeling van de milieu-impact van Accoya. In deze laatste versie van het EPD-rapport staat Accoya met de meest recente cijfers uit de Nationale Milieu Database (versie 2.1). Accoya heeft een lage milieubelasting en een lange levensduur.

De vernieuwde EPD-cijfers voor Accoya zijn relevant voor woningcorporaties en lokale overheden. Zij moeten zich beroepen op de gegevens uit de Nationale Milieu Database, sinds de invoering van de strenge Milieu Prestaties Gebouwen (MPG) op 1 januari 2018. De MPG zijn alle milieukosten van de toegepaste materialen in een gebouw bij elkaar opgeteld. De milieukosten van een gebouw groter dan 100 vierkante meter mogen niet hoger zijn dan 1 euro per vierkante meter. In deze berekening worden ook de verborgen milieukosten meegenomen. Dit fictieve bedrag geeft aan hoeveel het zou kosten om de milieuvervuiling te herstellen die wordt gemaakt bij de productie van het bouwmateriaal. De verborgen milieukosten van een PVC kozijn zijn bijvoorbeeld meer dan 3,5 keer zo hoog dan die van Accoya hout. Accoya scoort tevens iets beter dan hardhout uit FSC gekeurde bossen.

Bijkomend voordeel van Accoya zijn de lage onderhoudskosten van het product. De zogeheten Total Cost of Ownership (TCO) is aanzienlijk lager dan van hardhout en PVC. Deze gegevens in combinatie met de dimensiestabiliteit van Accoya maakt het een perfecte houtsoort voor kozijnen. Accoya valt ruim binnen de gestelde grenswaardes voor milieuprestaties.

De nieuwe gegevens in het EPD zijn niet alleen zichtbaar in de Nationale Milieu Database, maar zijn ook opgenomen in verschillende rekentools voor milieu-impact, zoals GPR- Gebouw, DuboCalc en BREEAM NL. Door bouwmaterialen te vergelijken in de rekentools kan de meest milieuvriendelijke keuze worden gemaakt. Het vernieuwde EPD kwam tot stand in samenwerking met de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) die bijdroeg aan het in kaart brengen van de benodigde gedetailleerde product- en procesinformatie.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X