-1.1 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Vernieuwd Handboek Houtskeletbouw

ALMERE – ISSO in Rotterdam en Centrum Hout in Almere hebben een nieuwe versie van het Handboek Houtskeletbouw ontwikkeld. Het boek is al decennia een belangrijk naslagwerk over houtskeletbouw in Nederland. Met de huidige klimaat- en woningbouwopgave en gebrek aan menskracht op de bouw, staat houtskeletbouw volop in de belangstelling. Daardoor is het extra belangrijk de kracht van prefabricage, de voortschrijdende stand van de techniek en de veranderende regelgeving (BENG en NTA 8800) inzichtelijk te maken. Ook circulair, biobased en aardbevingsbestendig bouwen worden in de nieuwe uitgave belicht.

Het vernieuwde Handboek Houtskeletbouw (de vorige editie is van 2012) geeft handvatten voor ontwerpen, detailleren, prefabriceren en bouwen in houtskeletbouw. Het vormt de basis voor het verantwoord toepassen van deze bouwmethode. De kennis en voorbeelden zijn geschikt voor uiteenlopende opgaven, van grondgebonden woningen tot meerlaagse gebouwen.

Aangepast aan nieuwe regelgeving

Het vernieuwde Handboek Houtskeletbouw sorteert alvast voor op de aankomende BENG-regelgeving en de NTA 8800 bepalingsmethode. Zo worden er voorbeelden gegeven met welke constructieopbouw hieraan voldaan kan worden. Uiteraard heeft duurzaam bouwen brede invulling gekregen en wordt op een heldere wijze uitleg gegeven over biobased en circulair bouwen. Het handboek biedt ook inzicht in duurzaamheidsaspecten die specifiek voor hout gelden, zoals de hernieuwbaarheid en de positieve impact op ons klimaat (CO2). De publicatie is verrijkt met een praktijkgerichte hoofdstukindeling die het totale ontwerp- en bouwproces volgt tot en met de opleverings- en beheerfase. Het boek is ook geschikt als lesmateriaal bij diverse opleidingen. Het boekwerk is geschreven door experts uit de houtskeletbouwwereld en begeleid door een speciaal geformeerde ISSO-contactgroep met constructeurs, fabrikanten en leveranciers.

Bouwen aan de toekomst

De aandacht voor prefab, duurzaam en energiezuinig bouwen groeit en daarmee ook de wens voor bouwen met hout. “De productie en verwerking van hout is zeer energie-efficiënt”, zegt Dennis van der Kooij, projectcoördinator bij ISSO. “De bewezen methode van houtskeletbouw biedt voordelen op gebied van kortere bouwtijd, lage faalkosten en een prettig binnenklimaat”, zegt adviseur techniek en regelgeving Centrum Hout en secretaris van de branchevereniging VHSB/Houtbouwsystemen Mariëtte Willems. “Daarnaast levert bouwen in hout een positieve bijdrage aan onze klimaatdoelstelling, door de lagere CO2-uitstoot dan de meer traditionele bouwmethoden”.

Het Handboek Houtskeletbouw is te vinden op ISSO Open en te bestellen voor € 150,- excl. btw.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X