-1.6 C
Apeldoorn
vrijdag 1 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Van Swaay Duurzaam Hout viert 25e lustrum

SCHIJNDEL/HARLINGEN – Van Swaay Duurzaam Hout bestaat 130 jaar en viert derhalve dit jaar haar 25e lustrum. In het familiebedrijf met vestigingen in Schijndel en Harlingen – opgericht in 1891 – staat inmiddels de vierde generatie aan het roer.

Het jubileum is aangegrepen om de missie en visie te herijken. “We hebben hart voor duurzaam hout”, vertelt Tessa van Swaay, commercieel directeur, “maar onze diepste drijfveer is de wereld mooier door te geven aan de volgende generaties. In het vertalen van die missie en visie naar de dagelijkse praktijk gaan we heel ver.”

Van Swaay Duurzaam Hout is opgericht in ’s-Hertogenbosch. Hoewel de term ‘duurzaamheid’ pas ruim honderd jaar later populair werd, was dit begrip vanaf het begin onlosmakelijk verbonden aan het bedrijf. Van Swaay specialiseerde zich in verduurzaming van hout of ‘bereiden van hout tegen bederf’ zoals het in de oprichtingsakte beeldend staat beschreven. Vanaf de prilste jaren zoekt Van Swaay naar oplossingen om de levensduur van snelgroeiend hout te verlengen. Daarbij speelde en speelt de zoektocht naar natuurlijke en ecologievriendelijke methoden een grote rol. Dat Van Swaay hier succesvol in is wordt ook onderstreept door de toekenning van het duurzaamheidcertificaat Cradle to Cradle. Van Swaay was het eerste houtbedrijf in Europa dat hiermee werd onderscheiden. Overigens is het bedrijf sinds 1993 Hofleverancier en ook erkend door Fair Trade.

Van Swaay richt zich anno 2021 op diverse marktsegmenten. De levering van hout voor de waterbouw in de GWW-sector is één van de pijlers. Daarnaast biedt men een zeer breed en diep assortiment hout voor de agrarische- en bouwwereld. Via wederverkopers door heel Nederland levert Van Swaay tuinhout. Een vierde belangrijke tak is het in opdracht van derden verduurzamen van hout.

Vanwege de onzekerheid rondom corona, is er nog geen officieel moment gepland om het jubileum met haar team te vieren. “Maar wie ons bedrijf een beetje kent”, vertelt Tessa van Swaay, “weet dat wij mijlpalen nooit ongemerkt voorbij laten gaan.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X