4.9 C
Apeldoorn
maandag 26 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Twee wereldrecords op Accoya-wielerbaan

APELDOORN – Of er een verband is, is moeilijk aan te geven, maar de leverancier van het Accoya-hout voor de houten indoor wielerbaan in Apeldoorn doet het ons graag geloven. Tijdens het UCI WK baanwielrennen 2108 werden maar liefst twee wereldrecords gereden. Eén door Jeffrey Hoogland die een wereldrecord klokte op de sprint (1km) op een laaglandbaan én de Amerikaanse Chloé Dygert reed een wereldrecord tijdens de individuele achtervolging (3km).

In het verleden werden indoor wielerbanen gemaakt van larikshout. Dit materiaal trok in Apeldoorn krom door de wisselende temperatuur en vochtigheid. Architect Sander Douma koos ervoor om het lariks te vervangen door Accoya hout, vanwege de unieke kwaliteiten en voordelen die het hout bezit. Accoya hout biedt een grote dimensiestabiliteit en splintert, zwelt of krimpt niet. Hierdoor is het hout de perfecte oplossing in deze unieke toepassing.

Voor het ontwerp van de wielerbaan zijn speciale technologieën gebruikt om een zo efficiënt mogelijk parcours te berekenen. Hierbij is onder andere rekening gehouden met de kromming en valsnelheid van de baan. De wielerbaan is gemaakt zonder naden, voor zo min mogelijk weerstand. De Accoya latten hebben daarom de uitzonderlijke lengte van 5.40 of 6 meter lang, met een afmeting van 4×4 centimeter.

Sander Douma van Sander Douma Architecten gaf bij de opening van de baan in 2016 al aan: “Ik denk dat het een snelle baan wordt; het Accoya hout biedt alle mogelijkheden voor top snelheden. De baan van Accoya is glad, omdat het hout geen noesten heeft en amper werkt onder invloed van vocht en droogte. Er zijn daarom geen oneffenheden op de baan.”

Wereldrecordhouder Jeffrey Hoogland: “De sfeer in het stadion en de kwaliteit van het snelle Accoya hout hebben absoluut bijgedragen dat ik op één dag twee keer (Q & Finale) het wereldrecord laagland op de kilometer wist aan te scherpen en na deze fantastische tijd de regenboogtrui mocht aantrekken”. De wielerbaan in Apeldoorn is de eerste overdekte wielerbaan met Accoyahout. In totaal zijn er wereldwijd ook nog zeven outdoor wielrenbanen met Accoya gemaakt.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X