4.9 C
Apeldoorn
maandag 26 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

TPAC geeft groen licht aan STIP

WAGENINGEN – STIP voldoet aan de eisen van het Rijksinkoopbeleid. Tot die conclusie is de TPAC-commissie (Toetsingscommissie Inkoop Hout) gekomen na raadpleging van stakeholders.

‘Alles overziende is TPAC (Toetsingscommissie Inkoop Hout, red.) tot de conclusie gekomen dat STIP voldoet aan de eisen van het Rijksinkoopbeleid.’ Dat schrijft de TPAC-commissie in haar advies aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. TPAC is van mening dat STIP in vele opzichten op vergelijkbare wijze als FSC en PEFC invulling geeft aan de eisen die het Rijksinkoopbeleid stelt aan de Chain of Custody en de productclaims.

Controle

Een STIP-bedrijf kan alleen verantwoord inkopen en verkopen. Kandidaat STIP-bedrijven worden door deskundigen van een geaccrediteerde certificatie-instelling onderzocht. STIP-bedrijven kopen (en dus ook verkopen) uitsluitend verantwoord geproduceerd hout. Zij worden gecontroleerd op de inkoopstromen van hun hout. Klanten van een STIP-gecertificeerd bedrijf hoeven geen controle en administratie van inkoopfacturen bij te houden. STIP erkent alle TPAC-goedgekeurde CoC-systemen, waaronder FSC en PEFC. Het beheer van STIP is in handen van test-, advies- en kenniscentrum SHR in Wageningen.

Meerwaarde

De meerwaarde van het STIP-certificaat, zo verklaart SHR, zit ‘m in het feit dat een houtbedrijf met een COC-certificaat weliswaar hout uit verantwoord beheerd bos kan verwerken, maar dat dat niet wil zeggen dat daarmee al het hout van het betreffende bedrijf ook daadwerkelijk uit verantwoorde beheerde bossen afkomstig is. Dat is per definitie wel het geval als de onderneming zich voor STIP heeft laten certificeren. Een STIP-bedrijf garandeert dat al het hout afkomstig is uit verantwoord beheerd bosgebied.

Taart

De conclusie van de TPAC-commissie betekent een grote stap voor STIP en dat wil de organisatie vieren door bij alle STIP-gecertificeerde bedrijven een taart te bezorgen. Zij, zo stelt initiatiefnemer SHR, hebben hun nek uitgestoken door te kiezen voor een overstap naar de inkoop van uitsluitend verantwoord geproduceerd hout. Deze keuze is niet eenvoudig, want het maakt naast een gewijzigd inkoopbeleid in veel gevallen ook een productaanpassing noodzakelijk. Een taart is dus volgens STIP op z’n plek.

Zie: https://www.smk.nl/10/m/nieuws/757/details.html

- Advertisement -

Laatste nieuws

X