1.4 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Terugslagklep VigiFlap biedt 2-zijdige ontkoppeling

UTRECHT – Met de nieuwe VigiFlap terugslagklep heeft VDL Industrial Products een noviteit op het gebied van explosieveiligheid in haar leverprogramma. Het is de enige autonoom werkende terugslagklep voor explosiebeveiliging die aan zowel de vuile als de schone luchtzijde van een filter geplaatst kan worden.

Vuile-lucht zijde

In deze toepassing werkt de VigiFlap als andere terugslagkleppen. Het klepblad ‘zweeft’ in normale bedrijfstoestand op de vuile luchtstroom. Doet zich een explosie in het filter voor, dan wordt het klepblad door de in tegengestelde richting komende drukgolf, die aan de vlam voorafgaat, in zijn zitting gedrukt. Hierdoor wordt de toevoerleiding naar het filter ontkoppelt, en verdere schade aan de installatie voorkomen. Alternatief kan tijdens bedrijf het klepblad constant open gehouden worden door een uitwendige veerblad constructie. Doordat het dan niet op de luchtstroom drijft, is er minder drukval waarmee energie kan worden bespaard. De ventilator ondervindt immers minder weerstand.

Schone-lucht zijde

Aan de schone zijde is de explosierichting gelijk aan de luchtrichting. Om de installatie te beveiligen tegen een explosie in het filter, scharniert de klep tegen de stroomrichting van de schone lucht in. Om sluiten van de klep door de normale luchtstroom te voorkomen, wordt het klepblad gefixeerd in de open stand gehouden door de uitwendig aangebrachte veerconstructie. Indien zich een explosie in het filter voordoet overwint de drukgolf de fixatie en sluit de VigiFlap. De schone luchtleiding vanaf het filter wordt op deze wijze ontkoppeld, waardoor de filterexplosie zich niet verder kan verspreiden door de installatie.

Voordelen

De VigiFlap kent meerdere voordelen. Zo is de inbouwpositie onafhankelijk van de zwaartekracht, door fixatiesysteem en is deze terugslagklep zowel in horizontale als verticale leidingsystemen in te bouwen. Bovendien is sprake van een minimale inwendige vervuiling door stromingsvriendelijke binnenzijde. Tot slot is ook nog eens sprake van een aanzienlijke energiebesparing. Het is namelijk mogelijk om een kleinere ventilator te gebruiken, omdat het klepblad niet persé ‘zwevend’ gehouden hoeft te worden.
Auteur: Edwin Reijnen, sales engineer brand- en explosiebeveiliging bij VDL Industrial Products Eindhoven, (040) 292 55 80 of via sales@vdlindustrialproducts.com.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X