1.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Tekort aan technisch personeel vormt bedreiging voor welvaart

DEN HAAG – De welvaart van Nederland wordt bedreigd door een groeiend tekort aan technisch en ict-vaardig personeel. Hans de Jong, president van Philips Nederland luidde onlangs al de noodklok in het Algemeen Dagblad. VNO-NCW en MKB-Nederland onderstrepen die boodschap volledig. Dat is niet alleen een probleem van werkgevers, maar één voor de hele maatschappij.

Het kabinet moet bijvoorbeeld extra geld beschikbaar stellen voor technisch onderwijs, stellen de ondernemingsorganisaties. Het aantal technische studies met numerus fixus groeit en hoewel VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten voor vindingrijke oplossingen, zal er toch echt meer geld naar technisch onderwijs moeten. Meer aandacht voor techniek en voor programmeren is belangrijk in alle niveaus van het onderwijs, ook bijvoorbeeld op de basisschool en het vmbo. Ook is het zaak extra te investeren in onderzoek in de beta-technische wetenschappen. Dat is bepalend voor de concurrentiekracht op lange termijn.

Zelf opleiden

Werkgevers moeten alle zeilen bijstellen om aan voldoende personeel te komen. Het kan dan helpen om op een onorthodoxe manier op zoek te gaan, bijvoorbeeld door zelf personeel op te leiden dat nu nog langs de kant staat, zo stellen de organisaties.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X