4.9 C
Apeldoorn
maandag 26 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Tarief vakman moet stijgen

WOERDEN – Maar liefst 60 procent van de zzp’ers in de bouw heeft zijn tarief per 1 januari verhoogd. De meesten vragen nu 2 tot 4 euro per uur meer dan vorig jaar, blijkt uit een enquête die Zelfstandigen Bouw onder haar leden heeft gehouden. Dat is een tariefstijging van 8 tot 10 procent.

“Dat klinkt misschien als een forse stijging, maar de zzp’ers hadden wel een inhaalslag te maken”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw, de belangenbehartiger van zzp-ers in de bouw, hout en techniek. “In de crisisjaren zijn de tarieven hard gekelderd. Nu zijn ze terug op het niveau van voor het uitbreken van de crisis in 2009.”

Ondanks de inhaalslag mag het tarief wat Verhoef betreft nog wel wat omhoog. Daar is zeker ruimte voor als je het afzet tegen het inkomen van bouwvakkers in loondienst. “Slechts 35 procent van de zelfstandige vakmannen zit op een tarief dat gelijkwaardig is aan het cao-loon.” Verhoef heeft dan ook geen boodschap aan klachten dat zzp’ers met hun tariefeisen de woningbouw in gevaar brengen.

Meer dan de helft van de vakmannen hanteert momenteel een tarief van nog geen 40 euro per uur. Volgens Verhoef is dat niet genoeg. “40 Euro per uur heb je toch minimaal nodig wil je ook pensioen kunnen opbouwen, je kunnen verzekeren voor arbeidsongeschiktheid en geld kunnen reserveren voor slechte  tijden.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X