-1.6 C
Apeldoorn
vrijdag 1 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Superhout is het nieuwe staal

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

ALMERE – Onderzoekers van de Universiteit van Maryland (VS) hebben een methode ontdekt waarmee je hout twaalf keer zo sterk kan maken. Het is bovendien duurzamer en zes keer lichter dan staal. Dus de gedachte aan auto’s en vliegtuigen van hout is zo gek nog niet.

De onderzoeksgroep maakte het superhout door eerst lignine te verwijderen uit het hout. Deze stof maakt hout stijf en geeft het de bruine kleur. Daarna wordt het hout geperst onder een temperatuur van 65°Celsius. Gaten en knoppen worden samengeperst. Deze compressie maakt het hout vijf keer dunner, maar sterk en taai. Uit tests bleek dat het tien keer meer energie kost om te breken dan natuurlijk hout.

Goedkoop en lichtgewicht

De onderzoekers denken dat het superhout een concurrent van staal of zelfs titaniumlegeringen kan worden. Door de methode toe te passen op zacht hout – dat snel groeit en milieuvriendelijk is – kunnen langzamer groeiende houtsoorten zoals teak, vervangen worden bij het maken van bijvoorbeeld meubels of gebouwen. Het supersterke hout kan als goedkoop en lichtgewicht alternatief worden toegepast waar nu staal wordt gebruikt. (bron: bouwbeurs.nl)

- Advertisement -

Laatste nieuws

X