1.4 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

“STIP bewijs om te voldoen aan inkoopcriteria Nederlandse overheid”

WAGENINGEN – “Het STIP-keurmerk is op eenvoudige wijze een adequaat bewijs om te voldoen aan de inkoopcriteria van de Nederlandse overheid op het gebied van hout en houten producten. Het volstaat om, wanneer onder STIP-certificaat geleverd wordt, achteraf aan te tonen dat alle hout afkomstig is uit door de overheid toegelaten systemen en labels.”

Dat zegt Oscar van Doorn, directeur van SHR Hout Research, de schemabeheerder van de STIP-certificatieregeling van bedrijven die uit passie en overtuiging uitsluitend door de overheid toegelaten hout in- en verkopen. “Zoals bekend loopt er nog een toela­tingsprocedure voor STIP (als ‘Category A evidence’) bij de TPAC-commissie, nadat een eerdere toelating weer was ingetrokken. Die beoor­delingsprocedure gaat gewoon door omdat STIP op voorhand, al bij aankoop, de klant alle zekerheid wil geven en niet pas achteraf,” aldus Van Doorn.

Gebruikelijke procedure

“Dat neemt niet weg”, vervolgt Van Doorn, “dat het voor STIP gecertificeerde bedrijven nu al eenvoudig is om geaccepteerd te worden voor inkoop door Nederlandse overheden. Alleen is daar nu dan per project, althans wanneer de overheidsinkoper dat vraagt, achteraf een verklaring van een certificatie-instelling voor noodzakelijk. Dat is een al lang bestaande gebruikelijke procedure. De overheidsinkoper beoordeelt daarin achteraf of het geleverde voldoet. Bij voorbeeld aan de hand van een verklaring van een geaccrediteerde certificatie-instelling. De CI verklaart dan dat in het specifieke geval volledig is voldaan aan leveringen van hout uit door de overheid toegelaten systemen en dus aan de inkoopcriteria. Een dergelijke verklaring achteraf (‘Category B evidence’) is eenvoudig en snel te organiseren omdat immers STIP bedrijven uitsluitend door de overheid toegelaten hout inkopen. Binnen de huidige toegelaten systemen is de overheidsinkoper overigens al gewend door factuurcontrole achteraf vast te stellen of wel is geleverd wat is beloofd.”

Goed nieuws

Dit alles is goed nieuws voor de bijna tachtig STIP-gecertificeerde houtbedrijven en andere STIP-supporters, die uit passie en overtuiging uitsluitend door de overheid toegelaten hout in- en verkopen. En die zich daarop steeds opnieuw laten controleren door een CI. Het is ook goed nieuws voor partijen in de houtwereld die graag het STIP-certificaat willen verwerven, maar zekerheid wensen over potentiële leveringen aan overheidsinstanties.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X