4.9 C
Apeldoorn
maandag 26 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Stichting Hout Research test montagelijmen

WAGENINGEN – Het aanbod van montagelijmen op de Nederlandse markt is enorm uitgebreid. Vrijwel elke lijmproducent brengt montagelijmen op de markt. Veelgebruikte termen als ‘hybride’ en ‘high tack’ zijn gegeneraliseerd tot kenmerken die geen eenduidige betekenis hebben. Dit maakt het niet eenvoudig om te bepalen welke montagelijm het beste is voor een specifieke toepassing.

Naast de verschillende producteigenschappen die van invloed zijn op de keuze, zoals bijvoorbeeld eindsterkte of vochtbestendigheid, is ook een constante kwaliteit een doorslaggevende factor. Om gegarandeerd te zijn van een kwalitatief goed product met een constante kwaliteit kan de gebruiker kiezen voor een montagelijm die door een onafhankelijke instantie is beoordeeld en goedgekeurd. Door te werken met een product met KOMO certificaat is hij verzekerd van een gecontroleerde en geverifieerde kwaliteit op een aantal kritische punten.

Om de kwaliteit vast te stellen worden alle aangemelde producten getoetst volgens de BRL 3107: ‘Nationale beoordelingsrichtlijn voor het SKH-KOMO productcertificaat voor montagelijmen’. Concreet betekent dit dat er vaste deelbeproevingen worden gedaan op gebied van eindsterkte, aanvangshechting, elasticiteit, vullend vermogen, vochtbestendigheid, temperatuurbestendigheid en standvermogen.

Alle montagelijmen die een KOMO certificaat hebben behaald zijn op de website van KOMO te bekijken.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X