0.1 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Starters willen zelf bouwen

AMERSFOORT – Goed nieuws voor de bouwmarkten. Maar liefst 61 procent van Nederlandse jongeren ziet het zelf (laten) bouwen van een woning als serieus alternatief voor het kopen ervan. Dit blijkt uit onderzoek van Offerteadviseur onder 1.100 Nederlanders jonger dan dertig jaar, uitgevoerd door Panelwizard. De meest genoemde redenen om toch niet zelf aan de slag te gaan, zijn hoge kosten en een gebrek aan (technische) kennis.

Vooral de inwoners van de noordelijke provincies zien het kopen van een kavel, om daar een eigen bouwproject te starten, als een populair alternatief (72 procent) voor projectbouw of een koopwoning. In het Westen van Nederland is dit veel minder populair; hier ziet slechts 58 procent zelfbouw als een serieuze optie. “Door het ruimtegebrek in de Randstad, ligt de gemiddelde kavelprijs daar veel hoger dan in het Noorden”, zegt Ibrahim Agdere van Offerteadviseur.

Hoge kosten

Ondanks de grote bereidheid tot zelfbouw onder jongeren, vindt 77 procent van de ondervraagden het te duur. Agdere: “Een kavel kopen en daar vervolgens je eigen huis neerzetten, kost behalve geld ook ontzettend veel tijd.” Driekwart van ondervraagden vindt dat hij of zij over te weinig (technische) kennis beschikt om een eigen huis te (laten) bouwen.

CPO

Een oplossing waarbij je de vrijheid van zelfbouw behoudt maar de kosten aanzienlijk lager zijn, is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). CPO is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners de gezamenlijke opdrachtgever zijn van hun eigen nieuwbouwproject. 88 procent van de starters op de woningmarkt wist voorafgaand aan het onderzoek niet wat CPO inhield. Na uitleg gaf 54 procent aan open te staan voor een CPO-project. Agdere: “Tijdens een CPO-project richt je samen met anderen particulieren een stichting of vereniging op, bestaande uit de toekomstige bewoners. CPO kan bijvoorbeeld heel interessant zijn voor vriendengroepen. Deze kennen elkaar al jarenlang, hebben vaak dezelfde ideeën en wensen en kunnen goed met elkaar samenwerken.”

Overheid

Ondanks dat er verschillende CPO-subsidies beschikbaar zijn, stelt 75 procent van de ondervraagden dat de overheid te weinig doet om woningbouw onder starters te stimuleren.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X