1.4 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Start cao-overleg met Bouw-werkgevers

UTRECHT – Het cao-overleg voor een nieuwe cao Bouw & Infra zijn woensdag 12 februari van start gegaan. Bonden hebben hun standpunten kenbaar gemaakt. 4 Procent loonsverhoging, mogelijkheden om carrière te maken of desgewenst eerder te stoppen zijn de meest in het oog springende eisen van CNV Vakmensen.

“De sector Bouw- & Infra staat voor een grote uitdaging. Ik hoop dat werkgevers dat ook inzien en omzetten in uitdagende arbeidsvoorwaarden.” Onderhandelaar Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen is vooralsnog optimistisch gestemd na de openingszetten van vakbonden en werkgevers voor de nieuwe cao Bouw & Infra.

De onderhandelingen over die nieuwe cao begonnen met het uitwisselen van de cao-voorstellen en het zetten van de eerste accenten in prioriteiten. Lokhorst: “CNV Vakmensen koerst in deze cao op een loonsverhoging van 4 procent, aangevuld met een budget voor duurzame inzetbaarheid ter grootte van nog eens 1 procent. Mensen moeten carrière kunnen maken in deze sector. Omgekeerd kan de sector dan rekenen op voldoende ‘handjes’.”

Ten aanzien van die inzetbaarheid stelt CNV Vakmensen dat het tevens mogelijk moet zijn voor ‘bouwvakkers’ om vervroegd te stoppen met werken. Dit onder de vlag van zwaar werk zoals benoemd in het pensioenakkoord.

Lef nodig

Volgens Lokhorst is lef, daadkracht en visie nodig om het woningtekort, de verduurzaming van de woningbouw, en de energietransitie het hoofd te bieden. “De bouwsector moet vooral aantrekkelijk worden voor nieuwe instromers. Die instroom moet daarom ook juist op gang worden gehouden in tijden dat het economisch tegenzit. Eén keer een mega-tekort aan werkhanden – zoals nu – lijkt me wel voldoende bewijs dat de sector zich beter moet voorbereiden.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X