0.4 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Snel bouwen met houten dakelementen

PÄRNA – De nieuwe berken multiplex fabriek van Metsä Wood werd ingewijd in oktober 2018 in Pärnu, Estland. Met het strakke bouwschema was het gebruik van geprefabriceerde elementen de beste optie. De voordelen van het gebruik van Kerto LVL (gelamineerd fineerhout) balken en houten dakelementen in combinatie met andere materialen waren duidelijk terug te zien in de snelheid en de kosten van de bouw.

De bouw van de Pärnu fabriek begon in april 2017 en werd een jaar later voltooid. Het gebouw bestaat uit een productiehal met sanitaire voorzieningen en een kantoor. Het totale oppervlak van het gebouw is 29.300 vierkante meter.

Het leidende ontwerpkantoor van het project was het Finse ingenieursbedrijf Sweco. Projectmanager Aare Uusalu zegt dat dit de eerste keer was dat hij op zo’n uitgebreide manier met hout werkte. “We hebben het gebouw met hout ontworpen vanwege het groene denken van Metsä Wood. Kerto LVL was ook een kostenbesparend materiaal, omdat de lichtheid van de elementen een snelle montage mogelijk maakte.”

De dragende structuur combineert gelamineerd hout, stalen balken en houten dakelementen. Er zijn Kerto LVL S-balken gebruikt voor de dragende structuren van de houten elementen. De 2,5 meter brede, 18 meter lange en 400 millimeter hoge dakelementen zijn gemaakt door het Estlandse bedrijf Timbeco Woodhouse.

Marek Sööt, de projectmanager bij hoofdaannemer Nordecon, zegt dat het gebruik van prefab-elementen het bouwproces heeft bespoedigd. Volgens hem verbetert het combineren van houten elementen met betonconstructies voor de dakstructuur van grote gebouwen het tempo van het project aanzienlijk: “Het belangrijkste voordeel was dat de montage in principe tweemaal zo snel gaat vergeleken met traditionele oplossingen, zoals stalen of betonnen balken en stalen profielen.”

Volgens Sööt was het gebruik van houten materialen een logische keuze voor een fabriek waar hout wordt geproduceerd. Maar ook esthetische en milieuaspecten speelden hierin een rol. In het kantoorgedeelte van de fabriek wordt hout zowel voor de gevel als voor de opengewerkte delen van het interieur gebruikt: “Natuurlijk is hier ook voor gekozen uit esthetisch oogpunt. Het is zeker mooier dan een standaardoplossing”, concludeert hij.
Deze nieuwe berkenfabriek heeft een productiecapaciteit van ca. 50.000 kubieke meter. De volledige capaciteit wordt eind 2019 bereikt.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X