0.4 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Snel bouwen met geprefabriceerde woningmodules

Trendy houtsoorten

Bankzitten in stijl

KUMNA – Harmet is een Estlands offsite bouwbedrijf dat in 1992 is opgericht en biedt werk aan zo’n 800 mensen in vijf fabrieken in Estland en Finland. De belangrijkste producten van Harmet zijn houten modulaire woningen en bouwplaatsmodules. Het gebruik van Kerto LVL-producten (gelamineerd fineerhout) van Metsä Wood maakt een snelle, lichte en groene constructie van houten modules mogelijk.

Harmet is een van de grootste producenten en leveranciers uit de regio, met een exportaandeel van meer dan 90 procent, voornamelijk in Scandinavië, maar het breidt zich momenteel uit naar het Verenigd Koninkrijk. De grootste klanten van het bedrijf zijn Cramo voor bouwketen en Skanska’s BoKlok voor modulaire woningen. Harmet gebruikt Kerto LVL-producten voor een groot gedeelte van de houten modules en elementen die zij produceren, bijvoorbeeld voor vloeren en voor het ondersteunen van buitenwanden en scheidingswanden.
Naast de specifieke eigenschappen en kwaliteit van Kerto LVL die onder andere zorgen voor een snellere productie, is Harmet tevreden over de samenwerking met Metsä Wood. Vooral de technische expertise en productkennis van Metsä Wood wordt zeer gewaardeerd, omdat dit de modulaire producenten helpt bij de verdere ontwikkeling van hun bedrijf. “We hebben een zeer goede en nauwe relatie met Metsä Wood. Ze staan altijd klaar om advies en hulp te bieden aan offsite producenten zoals wij”, aldus Ivari Hiiemäe, Pre-Production Manager bij Harmet. “Het helpt ook dat Metsä Wood sommige producten voor ons op maat maakt – bijvoorbeeld het zagen van grote platen in specifieke lengtes voor de levering.”

Productiesnelheid

De technische eigenschappen van de Kerto LVL-producten maken met minder materiaal vergelijkbare constructieve eigenschappen mogelijk, waardoor de modules snel geproduceerd kunnen worden. Harmets nieuwste en modernste fabriek in Kumna, Estland, produceert meer dan 3600 modules per jaar, wat overeenkomt met ongeveer 130.000 vierkante meter aan woonruimte. Bij dergelijke productiesnelheden is het belangrijk dat zowel de kwaliteit van het toegeleverde product als de betrouwbaarheid van de levering nauwkeurig zijn. “Grotere overspanningen met vaste afmetingen en de mogelijkheid om lichtere en veelzijdigere gebouwen te ontwerpen, zijn duidelijke voordelen vanuit het productieperspectief”, zegt Hiiemäe over het gebruik van Kerto LVL.

BoKlok

Bouwactiviteiten verschuiven steeds meer van de bouwplaats naar de fabriek. Gestandaardiseerde producten verhogen de kwaliteit en de efficiëntie van de bouw. De doorlooptijd op bouwplaatsen wordt korter en er ontstaan minder fouten. Een van de grootste klanten van het bedrijf is BoKlok, een concept dat gezamenlijk is ontwikkeld door bouwbedrijf Skanska en IKEA. BoKlok woningen zijn betaalbare turn-key opgeleverde appartementen en rijtjeshuizen. Harmet produceert de geprefabriceerde modules, die compleet met deuren en ramen, stroom- en watersystemen, kant-en-klare badkamers en keukens worden geleverd.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X