0.9 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Registratiesysteem voor houtbewerkingsmachines

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

NIJKERKERVEEN – Bird Electronics heeft meer dan dertig jaar ervaring met verschillende registratiesystemen. Zo was voor de houtindustrie al in 1984 de Calbimatic ontwikkeld. Destijds in samenwerking met het Houtinstituut TNO en Rietberg.

De basis van de registratie is een computersysteem dat naadloos te koppelen is aan het bedrijfsnetwerk. Op dit systeem worden speciale werkstations aangesloten, die bij de productiemachines worden geplaatst en daar alle ordergegevens verzamelen. Deze gegevens worden opgeslagen in een SQL database en zijn daardoor altijd beschikbaar voor andere applicaties in het bedrijfsnetwerk. Het Timbird werkstation is speciaal door Bird Electronis ontwikkeld. Het is flexibel in te richten en beschikt over een praktisch onbeperkte registratie – en stuurmogelijkheden. De Timbird hardware is ontworpen voor toepassing in een industriële omgeving. Bij productiemachines wordt een meetwiel gebruikt voor registratie van tijd, snelheid, afstand en status.

Werkstations

Registratie van de machine gebeurt met een Timbird werkstation. Momenteel maken klanten gebruik van werkstations op schaafmachines, zaagmachines, lakstraten, borstelmachines, lijmstraten en ’losse werkzaamheden’ in een timmerafdeling. De werkstations zijn uitgerust met een kleurenscherm en een gebruiksvriendelijke touchbediening, en vernieuwde hardware volgens de huidige standaarden. In principe registreert Tinmbird tijden. Het begin en eind van orders wordt via het werkstation ingegeven. De registratie, van bijvoorbeeld een schaafmachine, gebeurt met een meetwiel, dat onder andere vaststelt of er sprake is van stagnatie of productie. Met behulp van het meetwiel wordt ook de voortgang van de productie bijgehouden en functies zoals aanvoersnelheid.

Unieke bedrijfsgegevens

Om tot goede informatie te komen zal het systeem ingesteld moeten worden met unieke bedrijfsgegevens. Deze bevatten normen en kosten per productieonderdeel. In deze normen worden de verwachtingen vastgelegd van een bepaald type bewerking. Iedere vorm wordt beïnvloed door verschillende parameters. Zo is de steltijd natuurlijk afhankelijk van het type bewerking en de houtsoort. Timbird kan geheel geconfigureerd worden met gegevens die voor correcte normen zorgen.

De nieuwe Timbird is direct te koppelen aan acadon timber. De orderinformatie wordt via acadon timber beschikbaar gesteld aan de werkstations. De orders kunnen met behulp van een barcodescanner makkelijk en foutloos ingevoerd worden. Timbird stuurt tijdens en na de order statusberichten door aan acadon timber. Hierdoor is het proces volledig te volgen. Met timbird is ook een automatische stagnatie-analyse mogelijk. Zodra de machine langer stilstaat dan een vooraf bepaalde tijd, zal de operator gevraagd worden wat de reden van de stilstand is. Automatische wordt de stilstand dan toegevoegd aan de betreffende stagnatieoorzaak. Bij sommige storingen aan de machine is de tussenkomst van bijvoorbeeld de technische dienst noodzakelijk. Timbird heeft de mogelijkheid om in een dergelijke situaties automatisch een bericht naar dienstdoende monteur te sturen.
In het systeem is ruimte voor klantspecifieke wensen. De programmatuur is opgebouwd en geeft hiervoor voldoende mogelijkheden.

Nadere informatie:
Bird Electronics
Telefoon: 033 – 258 2080
www.bird.nl

Vorig artikel
Volgend artikel
- Advertisement -

Laatste nieuws

X