8.4 C
Apeldoorn
donderdag 29 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Regeling onwerkbaar weer

HAAG – Per 1 januari dit jaar geldt de Regeling onwerkbaar weer. Bij een buitengewone natuurlijke omstandigheid (zoals vorst, sneeuw en overvloedige regenval) én als is voldaan aan de overige voorwaarden zoals beschreven in deze regeling, kan een werkgever na het verstrijken van een aantal wachtdagen worden vrijgesteld van de loondoorbetalingsplicht.

Nu kan dat ook al, maar per 1 januari is een aantal zaken gewijzigd. De eerste wijziging betreft de wachtdagen. Bij vorst, ijzel, sneeuwval en gelden twee wachtdagen per winterseizoen (van 1 november tot en met 31 maart). In het geval van overvloedige regenval gelden negentien wachtdagen per kalenderjaar. Tijdens de wachtdagen betaalt de werkgever gewoon het loon door. Nadat de wachtdagen zijn verstreken kan hij aanspraak maken op WW voor de werknemers bij onwerkbaar weer.

Dagelijks melden

De werkgever moet vanaf 1 januari iedere dag met een speciaal formulier bij het UWV melden dat er als gevolg van buitengewone natuurlijke omstandigheden niet kan worden gewerkt. De melding moet in het geval van buitengewone natuurlijke omstandigheden waarvoor twee wachtdagen gelden vóór 10:00 uur in de ochtend zijn ontvangen door het UWV.

CAO aanpassen

Als een werkgever gebruik wil maken van de regeling, moet hier een artikel over zijn opgenomen in de cao. Daarnaast dient vanaf 1 november 2020 in de cao gedefinieerd te zijn welke weersomstandigheden voor toepassing van deze regeling in aanmerking komen. (bron: Rijksoverheid)

- Advertisement -

Laatste nieuws

X