0.9 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Recirculatie van lucht geen extra gevaar voor verspreiding Covid-19

NIEUWEGEIN – De BG (Berufsgenossenschaft Holz und Metall) in Duitsland is van mening dat de recirculatiemodus in houtstofafzuigsystemen geen extra risico vormt voor de verspreiding van het Covid-19 virus in het bedrijf en daarom gewoon kan worden voortgezet. Branchevereniging FLS neemt dit advies over.

In veel geïnstalleerde systemen wordt om energietechnische redenen lucht gerecirculeerd. Zeker nu de winterperiode eraan komt is dat van belang. Gezien het rondwarende Covid-19 virus roept dat de vraag op of recirculatie van lucht een gevaar is voor de verspreiding van het virus.De redenen voor de beoordeling van BG zijn de volgende:
• Door vervuilende stoffen af te zuigen en vervolgens de gefilterde lucht terug te voeren, worden de concentraties aan vervuilende stoffen in de lucht verdund door de turbulentie die plaatsvindt (aangezogen lucht in leidingen is vrijwel altijd turbulent), wat zelfs een verlagend effect heeft op de eventuele virusbelasting.
• Houtstof is geen gastheer voor het Covid 19-virus. Daarom is een toename van het virus in de filterunit niet te verwachten. Integendeel, een bepaalde -niet te voorspellen- hoeveelheid virus zal het filtermateriaal niet kunnen passeren, wat weer leidt tot een vermindering van de totale concentratie.
• De ruimtelijke bezetting door mensen in houtverwerkende bedrijven is normaal gesproken vrij laag, de luchtverversing met afzuiging is in verhouding behoorlijk hoog. Het risico dat een medewerker in aanraking komt met de “kritieke” hoeveelheid virus is dan ook niet significant.
• Advies aan de bedrijven is om de werkplaats van voldoende frisse lucht te voorzien. Dit kan -ook in de winter- worden gegarandeerd door regelmatige ‘push-ventilatie’. ASR A3-6 (vergelijkbaar met de Nederlandse Bouwvoorschriften) geeft hiervoor aanwijzingen.
• Daarnaast dienen maskers natuurlijk ook in de werkplaats, op het werk of in kantines te worden gedragen, waar in individuele gevallen een afstand van minimaal 1,5 m tussen de medewerkers niet kan worden aangehouden.

Qex-keurmerk

FLS (Fabrikanten van Luchtzuiveringsinstallaties) en SKH trekken al jarenlang gezamenlijk op om stofafzuiginstallaties in industrieën zoals de houtverwerkende industrie brand- en explosieveilig te maken. Beide partijen gezamenlijk het keurmerk Qex (Quality Extraction) op de markt gebracht. Het keurmerk begint steeds meer bekendheid te krijgen en daar willen FLS en SKH vervolg aan geven door Qex verder onder de aandacht te brengen. Bij de FLS aangesloten bedrijven produceren en installeren kwalitatief hoogwaardige luchtafzuiginstallaties. Alle aangesloten bedrijven zijn ook Qex certificaathouder.

Het originele artikel in het Duits is te lezen op: https://www.f-l-s.nl/recirculatie-van-lucht-geen-extra-gevaar-voor-verspreiding-covid-19/n71c29

- Advertisement -

Laatste nieuws

X