0.1 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Provincie Noord-Holland wint Circular Award Public 2020

DEN HAAG – De Circular Award Public 2020 is gewonnen door Provincie Noord-Holland. De prijs gaat naar het meest innovatieve project van een overheid dat tot de verbeelding spreekt en laat zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. De Provincie Noord-Holland heeft de kansen voor hoogwaardig hergebruik van hout in Noord-Holland in kaart gebracht. Met de uitreiking is de vijfde editie van de Week van de Circulaire Economie afgetrapt.

Alleen al in de Metropoolregio Amsterdam is er voor een waarde van minimaal 200 miljoen euro gebruikt hout beschikbaar per jaar. De provincie ontwikkelde een openbaar rekenmodel voor verschillende businesscases en is gestart met twee pilots voor circulaire houtketens. Zo worden van bomen uit Amsterdam houten detailleringen gemaakt voor de bouw en krijgen restbalken uit slooppanden een tweede leven in andere gebouwen. “Hout is een zeer waardevol materiaal dat we niet voor laagwaardige toepassingen als energie moeten gebruiken. Hout is een geweldig materiaal. Het is onderdeel van de biologische cyclus. We moeten het zo lang mogelijk uit de cyclus halen”, aldus Juryvoorzitter prof. dr. Louise Vet (NIOO-KNAW).

Holland Houtland

De jury roemt dit project als mooi voorbeeld van Holland als houtland. Vet: “Hout houdt heel lang CO2 vast als je het gebruikt voor een langdurige toepassing in, bijvoorbeeld, de bouw. Er is ook bijna geen circulairder materiaal te bedenken dan hout. In de provincie Noord-Holland is nu een belangrijke pilot uitgevoerd, waarin 1.200 balken en zeven kilometer aan houten gordingen selectief zijn gesloopt en beschikbaar zijn gemaakt voor hergebruik. Een mooi voorbeeld dat veel navolging verdient. Holland is een verbastering van houtland. Daarom een oproep aan architecten: ga ontwerpen met hout!”

Over de Circular Awards

Uit 121 inzendingen zijn drie opvallende circulaire projecten van publieke instellingen en drie bedrijven geselecteerd. Deze maandag koos de vakjury samen met het publiek één winnaar van de Circular Award Public en één winnaar voor de Circular Award Business. De jury reikte daarnaast ook een eervolle vermelding uit aan een iconisch circulair burgerinitiatief.

Winnaar van de Circular Awards Business is Schijvens. De eervolle vermelding gaat naar de Recycle Sint, een (burger)initiatief van Elif Algu, waarbij op vrijwillige basis ruilmarkten worden opgezet om speelgoed te ruilen.

De Circular Awards is een initiatief van het Versnellingshuis Nederland Circulair! in opdracht van het ministerie van IenW. De Awards werden uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie, tevens de start van de vijfde editie van de Week van de Circulaire Economie. Meer informatie en het programma van de Week is te vinden op www.deWeekvandeCirculaireEconomie.nl.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X