1.4 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Productie industrie ruim 1 procent lager in november

VOORBURG – De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 1,3 procent lager dan in november 2018, maakt CBS bekend. De daling volgt op twee maanden met een bescheiden productiestijging op jaarbasis.

Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide alleen de productie van machine-industrie. De meeste andere bedrijfsklassen in de industrie hadden te maken met een krimp van de productie.
Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoens- en werkdageneffecten gecorrigeerde cijfers. Van oktober op november 2019 daalde de productie met 1,1 procent. De voor seizoen- en werkdageneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend nagenoeg vlak.
Het producentevertrouwen industrie is in december 2019 nauwelijks veranderd ten opzichte van een maand eerder. De ondernemers waren minder positief over de verwachte bedrijvigheid, maar positiever over de orderpositie en de voorraden. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten was in december minder negatief dat in november. Ze oordeelden vooral minder negatief over de verwachte bedrijvigheid.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X