1.4 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Productie industrie 0,4 procent hoger in oktober

VOORBURG – De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 0,4 procent hoger dan in oktober 2018, maakt het CBS bekend. De stijging op jaarbasis is wat kleiner dan een mand eerder.

Van de acht grootste bedrijfsklassen( machine, elektrische en elektronisch apparaten, transportmiddelen, rubber en kunststof, voedingsmiddelen, chemische producten, metaalproducten, reparatie, onderhoud en service) binnen de industrie groeide de productie van de machine-industrie met bijna 24 procent het sterkst. Ook de productie van de elektrisch en elektronische apparatenindustrie groeide. De meeste bedrijfsklassen in de industrie hadden overigens te maken met krimp van de productie.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van september op oktober 2019 bleef de productie nagenoeg gelijk. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend nagenoeg vlak.

Producentenvertrouwen

Het producentenvertrouwen industrie is in november gedaald. De ondernemers waren in november vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid dan in de voorgaande maand.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten was in november iets negatiever dan in oktober. Ze oordeelden negatiever over de huidige bedrijvigheid, maar minder negatief over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie volgens Destatis kromp in oktober met ruim 6 procent in vergelijking met een jaar eerder.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X